doc.dr Jasmina Smajić: „COVID- 19 je pokazao da se klinički oblik mijenja, ne iz dana u dan, iz sata u sat, već iz minute u minut!“

U otvorenom programu „Tuzla danas“ ugostili smo doc.dr Jasminu Smajić, vd načelnice Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju na UKC Tuzla i vodju tima za liječenje teških oblika COVID-19 infekcije Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

Razgovarali smo  o pacijentima koji imaju teški oblik COVID-19 infekcije,  kao i onima koji moraju biti priključeni na respirator.

Respiratori su jedan od važnih medicinskih resursa u borbi protiv koronavirusa. Radi se o vrsti umjetne ventilacije u kojem ova mašina, pomaže ili zamjenjuje disanje kod oboljelih dostavljajući zrak u pluća putem maske koja dobro prijanja na lice ili kroz tubus koji je umetnut u njihove disajne puteve.

Mehanička ventilacija može biti neinvazivna i invazivna. Odluku o priključenju pacijenta na respirator trebaju donositi ljekari koji se bave intenzivnom medicinom, a to su prije svega anesteziolozi, te specijalisti interne medicine, pulmologije, infektologije.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*