Za glasanje izvan BiH prijavljeno 5.000 građana porijeklom iz Brčkog

Za glasanje izvan Bosne i Hercegovine na ovogodišnjim lokalnim izborima prijavljeno je 5.180 osoba iz Brčkog zbog čega su istražitelji intenzivirali svoj rad na otkrivanju i procesuiranju izbornih nepravilnosti na ovom području. Kako navode iz Tužilaštva Brčko distrikta, predmeti iz oblasti izbornih nepravilnosti formiraju se svakodnevno u ovoj pravosudnoj instituciji, a krivične istrage otvaraju i proširuju kako po prijavama građana, odnosno političkih subjekata, tako i od samog tužilaštva – po službenoj dužnosti.

“Zbog sumnji na zloupotrebe u vezi s prijavljivanjem građana distrikta za glasanje izvan BiH, ovo tužilaštvo je u samo 15 dana otvorilo sedam predmeta kojima je obuvatilo osam osumnjičenih osoba. Pored Stojana Bavarčića, među onima koji su obuvaćeni istragama su i Pejo Mendeš, Radoslav Bogićević i Nenad Kojić, aktivni zastupnici u Skupštini Brčko distrikta, koji su se ponovo kandidirali na te funkcije”, navode iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Kako dodaju, uz njih, osumnjičeni za krivična djela iz izborne oblasti su i Slavko Blažević, otac jedne od zastupnica u lokalnoj skupštini, koja je također ponovo kandidirana za novi zastupnički mandat te Jasmin Ravkić i Mato Gluhaković.

“Zbog opasnosti da će ometati krivični postupak utjecajem na saučesnike ili svjedoke, svima im je određen jednomjesečni pritvor u kojem se i dalje nalaze, budući da su im žalbe na izricanje ove mjere redom odbijene. Budući da i dalje postoje okolnosti usljed kojih su i pritvoreni, Tužilaštvo distrikta će pred nadležnim sudom tražiti produženje ove mjere u odnosu na sve osumnjičene, što je slučaju Bavarčića već i učinjeno”, naveli su iz ove pravosudne institucije.

Inače, postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta nadležni sud u Brčkom produžio je pritvor Stojanu Bavarčiću, osumnjičenom da je iskoristio lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih bez njihovog znanja za glasanje van BiH. Pritvor Bavarčiću, protiv koga je najprije otvorena istraga zbog sumnje na izborne neregularnosti na ovom području, produžen je za dva mjeseca zbog opasnosti da bio mogao utjecati na svjedoke i saučesnike.

Osobe koje se nalaze u pritvoru osumnjičeni su da su iskoristili lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih za glasanje putem pošte. Za njih se sumnja da su lično ili posredstvom trećih osoba pribavili, a zatim zloupotrijebili više ličnih karti građana prijavivši ih za glasanje izvan BiH.

Iz Tužilaštva Brčko distrikta su podsjetili da su i ranije otvarali predmete za krivična djela iz izborne oblasti po kojima se zatim aktivno postupalo.

U odnosu na opće izbore održane 2018. godine, Tužilaštvo je formiralo tri zasebna predmeta u kojima je provelo potrebne istražne radnje, da bi ih u kasnijoj fazi istrage dostavilo na nadležnost Tužilaštvu BiH. Državno tužilaštvo je nastavilo rad na sva tri slučaja, rezultat čega je nedavno podizanje optužnica pred Sudom BiH.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.