Projekat WOW ”Ko sam Ja, Ko si ti”

U prostorijama Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla danas su započele  projektne aktivnosti u okviru projekta WOW ”Ko sam Ja, Ko si ti: status građanina Evrope i interkulturalni dijalog”.

U ime Grada Tuzla, Gradske uprave i Gradonačelnika, prisutnim gostima i učesnicima obratio se Vedran Lakić, pomoćnik gradonačelnika za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti.Uz riječi dobrodošlice,on se zahvalio organizatorima što su za partnera u ovom projektu odabrali upravo Tuzlu, kao primjer ravnopravnosti i različitosti  te  čestitao organizatorima na dosadašnjim aktivnostima koje su uspješno proveli u prve dvije etape projekta.

Prema riječima Donatele Bricci predstavnice opštine Zola Predosa (Italija) i voditeljice projekta WOW, osnovna ideja je da se opštine učesnice međusobno povežu kroz saradnju, a da se građanima putem primjera približi šta znači biti evropski građanin, te kakva prava i obaveze građani imaju. Gospođa Bricci navodi da je posebno prijatno iznenađena organizacijom i gostoprimstvom u Tuzli, kao i aktivnostima koje su poduzete na realizaciji  projekta u ovoj fazi.

Prva projektna aktivnost, pod nazivom „Ko sam ja, Ko si ti: Status građanina Evrope i interkulturalni dijalog (WOW)“ održana je u općini Algemesi, Španija, u periodu od 3. do 6. juna 2014. godine.

Druga projektna aktivnost, pod nazivom „Priznavanje prava i inkluzivno građanstvo: sistem općinskih usluga“ realizirana je u periodu od 15. do 18. 10. 2014. godine, u općini Paredes, Portugal.

Mladi učesnici u projektu prezentirali su prijedloge u kontekstu integracije i jednakih prava za sve, kako bi na taj način podstakli općine u razvijanju budućih inicijativa za borbu protiv svih oblika diskriminacije i rasizma te promociju kulture prava, gostoprimstva i interkulturalnog dijaloga.

Treća projektna aktivnost pod nazivom „Put ka inkluzivnom građanstvu u EU: integracija unutar školskog i univerzitetskog sistema“ će biti realizirana u periodu od 19. do 23. 01. 2015. godine u Tuzli, a četvrta i ujedno i posljednja projektna aktivnost pod nazivom „Smjernice o inkluzivnom građanstvu“ će biti realizirana u periodu od 5.do 8. 05. 2015. godine u općini Zola Predosa, Italija.

Cilj projekta je uspostavljanje mreže između partnerskih općina/gradova (bratimljenih općina i gradova) koje su izrazile interes za izgradnju partnerstva u oblasti integracije i interkulturalnog dijaloga, kroz proaktivno učešće mladih.

Pored dvanaest predstavnika iz Tuzle, u navedenim projektnim aktivnostima učestvuje još ukupno sedamdeset i šest predstavnika (uglavnom mladih) iz sljedećih općina i gradova: Algemesi (Španija), Paredes (Portugal), Zola Predosa (Italija), Crespellano (Italija), Casalecchio di Reno (Italija) i Veseli nad Moravou (Republika Češka).

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.