Razoran zemljotres pogodio Grčku i Tursku: Srušene zgrade u Izmiru, more poplavilo ulice

Razoran zemljotres jačine 7 stepeni prema Richterovoj skali pogodio je danas grčke otoke Dodekanez, a zatim je potres jačine 6,6 stepeni registrovan u turskom obalnom gradu Izmiru. Serija potresa se osjetila u većim dijelovima ovih dviju država. Prema prvim snimcima s društvenih mreža vidi se da je došlo do velike materijalne štete u turskom Izmiru, tačnije urušilo se nekoliko zgrada. Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu javio je kako je prijavljeno urušavanje najmanje šest zgrada u Bornovi i Bayraklı, a strahuje se da ima mrtvih.

Spasilački timovi su upućeni na teren. Zvaničnici Izmira javljaju da je srušeno više od 20 objekata.

Preplašeni građani su istrčali na ulice, a informacija o žrtvama još uvijek nema. Epicentar je bio 17 kilometara od obale Izmira, na dubini od 16 kilometara.

Stanovnici grčkog ostrva Samos, na kojem živi oko 45.000 ljudi, pozvani su da se ne približavaju obali. Podrhtavanje je trajalo dugo i osjetilo se širom Grčke pa sve do Istanbula, javlja CNN Turk. Nakon prvog potresa, uslijedila su još tri s jačinom oko 4-5 stepeni. Poslije zemljotresa došlo je do podizanja nivoa mora, što je rezultiralo plavljenjem gradskih ulica na obalama gradova, a voda je nosila i manje brodove i čamce.

Zemljotres je pričinio i materijalnu štetu u gradovima Usak, Denizli, Manisa, Balikesir, Aydin i Mugla.

Grčka do 14:30 sati nije prijavila materijalnu štetu niti žrtve.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*