Branimir Glavaš pušten iz zatvora

Branimir Glavaš je nešto prije 13.00 sati pušten iz mostarskog zatvora.

Ispred zatvora su ga dočekali brojni novinari i bliski saradnik Ivan Drmić.

Glavaš će se,kako saopštavaju mediji, nakon izlaska iz zatvora, uputiti prema porodičnoj kući u Drinovcima kod Gruda.

Prethodno, u mostarski zatvor stigla je odluka Suda BiH o njegovom puštanju na slobodu, nakon što mu je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku.

Hrvatski Ustavni sud ukinuo je 12. januara pravosnažnu presudu Vrhovnog suda, kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora i zatražio da se postupak ponovi.

Zagrebački Županijski sud raspisao je 16. januara potjernicu za Glavašem, što znači da će, ako pređe na hrvatsku teritoriju nakon puštanja iz zatvora, biti uhapšen, jer je protiv njega sada na snazi nepravosnažna presuda na osnovu koje mu je ranije određen pritvor.

Ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske raspiše međunarodnu potjernicu, Glavaš bi teoretski mogao da bude uhapšen i u BiH, ali ga od ekstradicije štiti dvojno državljanstvo, saopštio je nedavno portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Glavaš je bio osuđen u slučajevima “Garaža” i “Selotejp” na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991, a do sada je odslužio tri petine zatvorske kazne.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.