Udruženje korisnika kredita “Švicarac” moli za pomoć

Povodom jačanja švicarskog franka u odnosu na euro, danas je održana konferencija za medije u organizaciji Udruženja korisnika kredita “Švicarac”.

U BiH postoje 9.802 ugovora kredita u CHF valuti, što znači da je, ako se uzme u obzir da se većina kredita odnosi na cijelu porodicu, od 40 do 50 hiljada građana direktno pogođeno posljednjim dešavanjima. U BiH je po kursu u vrijeme sklapanja ugovora kredita podignuto 872.000.000 konvertibilnih maraka, a danas su ti krediti skočili na dvije milijarde KM kada su uzme u obzir sadašnji kurs.

“Do danas se niko iz institucija Bosne i Hercegovine nije obratio ni sažaljenjem prema ljudima sa kreditima, a kamoli da pokušaju nešto uraditi. Korisnici kredita su časno i pošteno ušli u banku da bi riješili svoje probleme, sa časnim su namjerama podigli kredite te časno i pošteno žele vratiti te kredite. Švicarskih franaka nigdje nije bilo u ugovorima, a finansijske institucije, Hypo banka i austrijska Nacionalna banka su vrlo dobro znale šta će se dešavati sa tom valutom”, rekao je Kemal Duraković, predsjednik “Švicarca”.

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Udruženja “Švicarac” doneseno je deset zaključaka vezanih za posljednja dešavanja u vezi sa švicarskim frankom. Jedan od zaključaka jeste poziv korisnicima da izvršavaju svoje obaveze u iznosu zaduženja pri prvoj rati kredita u KM i poziv bankama da dužnike CHF kredita zaduže za iznos podignutog kredita u primljenoj valuti. Također, iz Udruženja je zatraženo omogućenje konverzije kredita po kursu na dan nastanka kredita.

Zatražena je zabrana deložacija, ovrha, podnošenja tužbi od banaka sve do donošenja pravosnažnih sudskih presuda u BiH ili u Strazburu, a građani BiH su pozvani da ugase svoje račune u bankama koje su poslovale sa švicarskim francima.

Udruženje “Švicarac” od danas šalje i dopise svim relevantnim institucijama u kojem apeluje i moli da se uključe u rješavanje problema građana pogođenih posljednjim dešavanjima u vezi sa švicarskom valutom. Hrvatska vlada je stala iza svojih građana, ali Duraković kaže da ni to nije dovoljno.
(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*