Radnici i ove srijede ispred pravosudnih institucija u Tuzli

Kao i svake srijede ispred zgrade Suda i Tužilaštva Tuzlanskog kantona, okupili su se radnici nekoliko uništenih preduzeća. Kako su kazali, više nemaju sagovornika, te stoga traže hitno formiranje kantonalne vlasti.

Prema onome što smo čuli od predstavnika Sindikata solidarnosti, aktuelna Vlada TK se ponovo zadužila za 20 miliona KM, što prema njihovom mišljenju govori, da nemaju nikakvo rješenje za ovu situaciju. S druge strane, protekle sedmice je podignuta optužnica u slučaju Fabrike detrdženata „Dita“ Tuzla, a svoj komentar nam je dao Enes Tanović iz Sindikata solidarnosti.

„Treba pokretat fabriku, nek optužnice idu paralelno svojim tokom. Vidite opstrukcije u Livnici. Direktor je našao firmu iz Banja Luke da se uradi remont, ali vlast jako malo pomaže. Umjesto da se sve uradi za pokretanje proizvodnje, da tih 110 ljudi ne bude na spisku budžeta. Može tako i Dita i Konjuh, i za tri četiri mjeseca bi sklonili ljude odavdje i lagano rješavali probleme radnika“, kazao je Tanović.

Među okupljenim radnicima bili su i otpušteni radnici Hotela Tuzla, a prema riječima Muhameda Kalajlića, najveći problem su krediti dignuti za kupovinu Hotela, koje je novi vlasnik preuzeo na sebe, ali računi za naplatu i pljenidbu imovine dolaze radnicima.

„Svi radnici koji su bili kreditno zaduženi i bili većinski vlasnici Hotela Tuzla su otpušteni. Otpušteni su legalno, ali ništa nije ispoštovano iz kolektivnog ugovora. Nismo dobili otpremnine, nismo dobili plate. Nije nam uvezan radni staž, iako oni tvrde da jeste“, kazao je Kalajlić.

Okupljeni radnici poručuju da neće odustati, a ono čega se pribojavaju je eskalacija kakava je bila u februaru 2014.godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*