Kemal Kozarić: Rješenje za kredite u švicarskim francima moguće uz dogovor banaka i klijenata

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić istakao je da se konkretno rješenje za građane Bosne i Hercegovine koji imaju i servisiraju kredite sa valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) jedino može napraviti uz dogovor komercijalne banke i njenih klijenata, te agencija za bankarstvo koje su jedine instance koje mogu davati instrukcije koje kontrolišu rad banaka.

“Kao guverner Centralne banke svjestan sam posljedica koje najnovija promjena kursa švicarskog franka ima na građane Bosne i Hercegovine koji imaju i servisiraju kredite sa valutnom klauzulom u CHF i koji se u ovom trenutku nalaze u zaista teškoj poziciji”, naveo je Kozarić.

On je informisao Udruženje “Franak” da ih zbog toga želi obavijestiti da je Centralna banka Bosne i Hercegovine, kao institucija čiji je primarni cilj monetarna i finansijska stabilnost, spremna da učestvuje na sastanku i posreduje u cilju iznalaženja rješenja koje bi zadovoljilo sve strane i pružilo određenu dozu sigurnosti korisnicima kredita u CHF.

Naveo je međutim, da Centralna banka Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci, nema direktnu odgovornost za bankarsku superviziju, što znači da ne može izdavati mjere iii naloge, niti uticati na generalnu kreditnu politiku komercijalnih banaka.

Kroz mandat provođenja monetarne politike, Centralna banka Bosne i Hercegovine je odgovorna za kurs konvertibilne marke, dok je eventualna korekcija kursa CHF isključivi predmet intervencije Narodne banke Švicarske.

“No, bez obzira na limitirane mogućnosti, želimo da budemo dio dijaloga koji će rezultirati trajnim rješenjem ovog problema. Kao predsjednik Komiteta za finansijsku stabilnost, koji ne može propisivati mjere, ali može davati preporuke svim uključenim u proces, spreman sam da sazovem isti kada budemo imali konkretne prijedloge za relaksaciju pomenute situacije, jer moje stajalište je da je prvenstveni interes banke da se obaveze servisiraju. Njihova društvena odgovornost je da ostvare partnerski odnos sa svojim klijentima i da, zajedno sa agencijama za bankarstvo, ponude prihvatljiva rješenja”, naglasio je guverner Kozarić.

(AA/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.