Cijene goriva u BiH nastavljaju padati, vozači na rezervoaru uštede i do 40KM

Nakon što je tokom prethodnih mjeseci došlo do kontinuiranog pada cijena nafte, iz Ministarstva trgovine Federacije BiH za Anadolu Agency (AA) su potvrdili da bi u narednom periodu moglo doći do dodatnog pada cijena naftnih derivata.

Već sada vozači automobila u BiH na punom rezervoaru mogu uštedjeti i do 40 KM. Vahida Crnalić, viši samostalni referent za evidentiranje promjene cijena pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, za AA je izjavila da postoji mogućnost da cijene goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine dodatno padaju u narednom periodu.

“Od petka prošle sedmice smo imali zahtjeve distributera za sniženjem cijena nafte i nove cijene su stupile na snagu u ponedjeljak. Trenutna cijena nafte je u prosjeku 1,80 KM. Ako se nastavi trenutni trend na globalnom tržištu, onda se može očekivati daljnji pad cijena nafte i kod nas. Ipak, to zavisi od distributera i od njihove reakcije na dešavanja na globalnom tržištu”, kazala je Crnalić.

Iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH za AA su naveli da uslovi za smanjenje cijena naftnih derivata na tržištu Federacije BiH, koji su u posljednje vrijeme učestali, nastaju, prije svega, kao posljedica smanjenja rafinerijskih cijena.

“U posljednjih mjesec dana zabilježeno je praktično šesto smanjenje cijena, što znači da su pozitivni trendovi zastupljeni relativno duži vremenski period. Obzirom da se posljednjih dana vrlo često u medijima govori o direktnoj povezanosti kretanja cijena na berzama sa malopodajnim cijenama, smatramo izuzetno važnim napomenuti da ta veza ni u kom slučaju nije direktna.

Posebno iz razloga što svako smanjenje cijena barela na tržištima ne znači automatski uslov za smanjenje cijena u maloprodaji. Ovdje svakako treba imati u vidu i vrijednost dolara. Svakako treba imati u vidu da su u međuvremenu uvedene i akciza za autoceste na gorivo po osnovu Zakona o akcizama i taksa za terminale po osnovu Zakona o naftnim derivatima F BiH”, naveli su iz ovog udruženja.

Inače, prema Zakonu o akcizama u Bosni i Hercegovini, akciza se plaća po litru, i to na dizel-gorivo i ostala gasna ulja 0,30 KM, petrolej (kerozin) 0,30 KM, motorni benzin – bezolovni 0,35 KM, motorni benzin 0,40 KM i lož-ulje ekstra lako i lako specijalno (EL i LS) 0,30 KM. Udruženje prometnika naftnih derivata FBiH navodi da će cijene nafte u narednom periodu odrediti, kako kažu, čitav niz parametara koji utječju na cjenovnu politiku na maloprodajnom tržištu.

“Sve zavisi od poslovne politike zemalja izvoznica, odnosno ekonomsko-političkih kretanja u svijetu koja utiču na kreiranje cjenovne politike u naftnom sektoru, što se sve na indirektan način odražava i na maloprodajne cijene na svim tržištima”, poručuju iz Udruženja.

Predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Semberije i Majevice Miro Škiljević za AA je kazao da se u narednom periodu i u bh. entitetu Republici Srpskoj (RS) očekuje “blagi pad cijena nafte”. “Za očekivati je da će cijene nafte i u RS-u nastaviti padati i u narednom periodu jer je takvo stanje na svjetskom tržištu. Benzinske pumpe će uskladiti cijene sa rafinerijama. Pratit ćemo kretanje cijena nafte.

Trenutne cijene nafte u RS-u su trenutno u prosjeku oko 1,70 KM. Ipak, u narednom periodu očekujemo trend blagog pada cijena nafte”, potvrdio je Škiljević. Objasnio je da, uprkos činjenici da cijenu nafte diktiraju rafinerije i fiksna akciza, odnosno državni namet, cijene nafte mogu nesmetano dodatno padati u RS-u. “Cijene nafte isto tako diktira i samo tržište, tako da ne postoji sada neka minimalna cijena nafte koja određuje koliko cijena nafte može padati”, naglasio je Predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Semberije i Majevice.

Inače, prosječna cijena goriva u Bosni i Hercegovini početkom decembra ove godine iznosila je oko 2,30 do 2,45 KM, ili 1,17 odnosno 1,25 eura. Prema tome, cijene nafte su u BiH za dva mjeseca pale od 50 do 60 feninga. Nakon pojeftinjenja tokom prethodnih nekoliko mjeseci, vozači automobila u BiH na punom rezervoaru mogu uštedjeti oko 40 KM.

(RTV7/Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*