Ekolozi traže definisanje uslova za istraživanje nafte u BiH

Predstavnici nevladinih organizacija iz oblasti ekologije smatraju da saradnja u praćenju razvoja istraživanja nafte i gasa u Bosni i Hercegovini (BiH) treba biti jedan od prioriteta za zajedničko djelovanje u svrhu zaštite životne sredine i prava građana BiH.

O ovoj temu su u protekla dva dana u Sarajevu razgovarali predstavnici nevladinih organizacija, povodom najavljenih istraživanja zaliha nafte i gasa u Bosni Hercegovini od naftne kompanije „Shell“.

Dosadašnja iskustva drugih zemalja s kompanijom „Shell“, Argentine, Nigerije, Južnoafričke Republike i Ukrajine, predstavila je Ike Teuling iz nevladine organizacije „Milieudefensie-Friends of the Earth Netherlands“.

Ova organizacija se već duži niz godina bavi praćenjem posljedica na životnu sredinu i ljudska prava koje je eksploatacija nafte od ove kompanije izazvala širom svijeta, saopćeno je danas iz banjalučkog Centra za životnu sredine.

“Iskustva su pokazala da „Shell“ uglavnom posluje u skladu sa zakonodavstvom zemlje u kojoj vrši eksploataciju. Zbog ovoga smatramo da je poseban pritisak i odgovornost na nadležnim institucijama da zaštite interese svih građana BiH”, rekla je Ike Teuling.

Na sastanku se govorilo o opasnostima koje predstavlja, kako se dodaje, ne samo eksploatacija već i istraživanje nafte.

Svi učesnici su saglasni da je u slučaju da dođe do sklapanja najavljenog koncesionog ugovora s kompanijom „Shell“ jako važno definisanje uvjeta pod kojima će se istraživanja provoditi, stoji u saopćenju Centra za životnu sredinu.

Jedan od navedenih razloga je i taj što Zakon o zaštiti okoliša FBiH, kako se tvrdi u saopćenju, ne predviđa obaveznu izradu studije utjecaja na životnu sredinu za projekte istraživanja i testiranja novih tehnologija, iako nadležne institucije imaju ovlaštenja da nalože izradu iste.

Predstavnik Centra za životnu sredinu iz Banje Luke Igor Kalaba je rekao da u slučaju nafte, „istraživanje može da dovede do isto tako katastrofalnih posljedica, kao i eksploatacija“.

“Studija utjecaja na životnu sredinu je glavno oruđe kojim se javnosti omogućava sagledavanje potencijalnih opasnosti te mjera za sprječavanje istih”, naveo je Kalaba.

Pozivu na ovaj sastanak su se osim nevladinih organizacija odazvali i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Federalnog zavoda za geologiju.

Predstavnica „Ekoakcije“ iz Sarajeva Anesa Podić je navela da su „nažalost, naše vlasti do sada nebrojeno puta pokazale da im je briga o zdravlju ljudi i okolišu na dnu prioriteta, tako da će biti potreban izuzetan angažman cijele zajednice u ovom procesu, da bi se minimizirale posljedice po okoliš i zdravlje lokalnog stanovništva, koje u projektima ovog tipa mogu imati katastrofalne razmjere“.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*