Reakcije poznatih na vijest o smrti Kemala Montena

Najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor Kemal Monteno preminuo je danas u zagrebačkoj klinici Rebro od jake upale pluća i komplikacija koje su uslijedile nakon transpantacije bubrega. Odlazak muzičke legende Kemala Montena šokirao je javnost.

Kemalovi prijatelji i kolege opraštaju se od muzičke legende putem društvenih mreža.

Ahmed Burić za Radiosarajevo.ba je, izmedju ostalog napisao:

Ovdje u pustinji, pustit ću suzu za tebe, suzu koju niko neće vidjeti. Tvoje ime na ovom jeziku znači potpun, savršen, zreo, ali mi i naše pjesme smo samo zrnca u pijesku, kao vjetar što ih nosi preko Mediterana. Onaj zlatni dah koji je donio s tobom, više se neće ponoviti, a u vjetru koji će noćas krenuti s juga i možda dotaći tvoju humku bit će i moja suza. Vozdra, Moke.

Severina je na svojoj Facebook stranici napisala: ‘Kad sam bila mala, mazila sam televiziju kad bi ugledala Kemala Montena i govorila mami: “Ovo je jako dobar čovjek…” Napisao je pjesmu s kojom sam se vraćala u život nakon teških situacija… Imala sam sreću da s njim nekoliko puta zapjevam, a puno puta da s njim sjednem i umirem od smijeha. Otišao je moj dobar čovjek tamo gdje raste zelenija trava i gdje je nebo plavlje. Pretužna sam, puklo mi je srce. Počivao u pjesmi.’

I novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je žaljenje. “Njegova djela biti će zauvijek upisana u sjećanja i emocije mnogih generacija. Neka mu je vječna slava”, napisala je Kitarović.

“Kemo je bio jedan od heroja moje mladosti”, komentirao je Dino Merlin. Sjetio se i svojih prvih susreta s Montenom. “Krenuo sam igrati lopte u Sarajevu. Ne zbog toga što mi se trenirao nogomet već da sretnem Kemu, da vidim svog heroja koji je pisao tako lijepe pjesme i želio sam da budem poput njega. Kad sam vidio Kemu, lopta mi više nije trebala. Taj grad je živio jednim drugačijim životom nego što živi sada”, rekao je Merlin za Klix.ba.

Muzički velikan Kemal Monteno ostat će da živi na svim prostorima ovog regiona jer je u amanet ostavio divnu muziku – kazao je danas u izjavi Feni Kornelije Kovač, jedan od osnivača “sarajevske pop škole”, klavijaturista “Indexa”, vođa legendarne “Korni grupe”, kompozitor, producent.

Montena, kaže Kovač, poznaje odavno iz mladih dana još dok je počinjao da se bavi pjevanjem, a iako su živjeli u različitim gradovima uvijek su bili prijatelji.

– Kemo je bio divan čovjek, s veselim duhom, prijatan za druženje, veliki prijatelj u svakoj prilici, uvijek spreman pomoći, ali život je takav i svima nam je žao zbog njegove smrti – dodao je Kovač.

Izrazio je najdublje saučešće porodici legendarnog sarajevskog kantautora Kemala Montena koji je preminuo jutros u Zagrebu u 67. godini.

To je takva ljudina bio, takav jedan bosanski čovjek, takav jedan veliki umjetnik koji je napisao najljepše pjesme koje postoje na prostoru bivše Jugoslavije. Svi smo ga obožavali i voljeli, bio mi je brat – kazao je Feni istaknuti hrvatski glumac Rade Šerbedžija, vidno potresen viješću o smrti Kemala Montena.

Naglasio je da mu je Monteno bio veliki prijatelj te da su zadnjih godina bili veoma bliski.

– Viđali smo se stalno i čuli, i sad posljednjih dana dok je bio u bolnici. Ne mogu uopće vjerovati da je umro – kazao je Šerbedžija.

(Agencije)

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*