Svjetski dan televizije: TV čini razliku u životima ljudi

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 21. novembar kao Svjetski dan televizije, rezolucijom donesenom 1996. godine, kako bi ukazala na ulogu i utjecaj koje televizija ima na građane u informiranju o socio-ekonomskim, zdravstvenim i drugim problemima u svijetu

Riječ televizija potiče od grčke riječi ‘tele’ za daleko i latinske ‘visio’ koja označava gledanje. U razvoj tog danas mnogima neophodnog otkrića bilo je uključeno mnoštvo znanstvenih umova; od Paul Nipkowa koji je izumio prvi mehanički modul televizije pomoću kojeg je slao slike kroz žice, do Alana Campbell-Swintona i Borisa Rosinga koji su pomoću katodne cijevi kreirali televizijski sistem.

Bio je to početak mehaničke i elektronske televizije. Za prvi praktični sistem mehaničke televizije zaslužan je Charles Jenkins, dok su za elektronski najzaslužniji Vladimir Zworykin i Philo Farnsworth koji je svoju prvu demonstraciju elektroničkog sistema održao u Philadelphiji 1934. godine na Franklin institutu.

Dvije godine kasnije započela su i prva neredovna emitiranja u Londonu, a kako bi prijenos Olimpijskih igara u Berlinu i Hamburgu bio dostupan svima koji nisu imali vlastiti TV prijemnik otvoreno je gotovo 30 javnih soba za gledanje.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*