Ursula von der Leyen najavila da će prvi Evropljani biti vakcinisani prije kraja godine

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je da bi prvi građani u 27 država članica mogli do Božića biti vakcinisani protiv koronavirusa, ali je upozorila da te države moraju hitno pripremiti svu potrebnu opremu za dopremanje stotina miliona doza vakcina.

Von der Leyen je naglasila da se napokon nazire “svjetlo na kraju tunela” i zakonodavcima EU je poručila da postoji mogućnost da prvi Evropljani budu vakcinisani prije kraja decembra ove godine.

Evropska komisija, kao izvršni ogranak EU, ima sklopljene ugovore sa šest potencijalnih dobavljača vakcina i trenutno radi na sedmom. Takvi dogovori omogućavaju nabavku preko 800 miliona doza što je znatno veći od ukupnog broja stanovnika u EU koji broji oko 460 miliona ljudi.

U utorak je Brisel saopćio da će potpisati ugovor s kompanijom Moderna za nabavku 160 miliona doza eksperimentalne vakcine protiv korone, čija je efikasnost, prema preliminarnim podacima, 94,5 posto.

Međutim, Von der Leyen je kazala da iako su vakcine važne, ono što se u najvećoj mjeri računa je sam proces vakcinacije.

“Države članice se sada moraju pripremiti. Govorimo o milionima vakcina, hladnim lancima, organizaciji centara za vakcinaciju, kao i o adekvatno obučenom medicinskom osoblju. Bitno je da sve to na vrijeme bude pripremljeno i da države osiguraju sve što je potrebno”, navela je Von der Leyen.

Kako je dodala, vakcina ne znači da se i dalje ne trebaju poštovati epidemiološke mjere, ali i sva ograničenja koja su nametnuta da bi se suzbila zaraza koronavirusom. Iako su mnoge odluke ugrozile ekonomiju, poslovanje preduzeća, utjecale osim na fizičko i na mentalno zdravlje, Von der Leyen je istakla da su sada te mjere neophodne kako bi se što prije zaustavila pandemija, piše AP.

“Situacija s pandemijom i dalje je ozbiljna. Sa skoro 3.000 smrtnih slučajeva dnevno, koronavirus je bio uzrok smrti broj jedan u EU prošle sedmice. Bolnice su i dalje pod pritiskom, znam da vlasnici radnji, barmeni i konobari žele ukidanje ograničenja, ali ne smijemo ponavljati iste greške. Prebrzo i previše opuštanja rizikuje treći val poslije Božića”, poručila je Von der Leyen.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*