Njemačka se za ublažavanje posljedica pandemije zadužuje jos najmanje 160 milijardi eura

Njemački ministar finansija, Olaf Scholz, za narednu godinu planira novo zaduženje od najmanje 160 milijardi eura, znatno veće nego što je prvobitno predviđeno.

Oko 2,7 milijardi eura biće namijenjeno nabavci vakcine, a povećan je i iznos rezervisan za ublažavanje ukupnog uticaja pandemije.

Parlament je ove godine dopustio Njemačkoj Vladi neto novo zaduženje u iznosu do 218 milijardi eura za potrebe finansiranja mjera spašavanja i podsticaja, čime je suspendovana ustavna odredba koja ograničava zaduživanje.

“Ukupan dozvoljeni iznos novog zaduženja vjerovatno ipak neće biti potreban”, rekao je neimenovani izvor iz koalicione vlade.

Scholz je rekao da će od parlamentaraca naredne godine ponovno tražiti da obustave limite zaduženja.

On je u nedjelju novinarima kazao da će ukupan novi dug u ovoj i narednoj godini biti nešto iznad 300 milijardi eura, ne iznoseći pojedinosti.

Njemačka je preduzela mjere kako bi pomogla kompanijama i malom preduzetništvu da lakše prebrode koronakrizu, oslobodivši milijarde eura kako bi spriječila da se privredna aktivnost ponovno smanji.

U Vladi procjenjuju da će privreda u ovoj godini pasti 5,5 odsto, nakon čega bi naredne trebalo da se oporavi uz stopu rasta od 4,4 odsto.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*