Mađarska i Poljska udruženo protiv uslova EU za pristup budžetu

Mađarska i Poljska objavile su u četvrtak da EU ne može uvjetovati vladavinu zakona uslovima korištenja fondova, potvrđujući svoj stav na ranije stavljeni veto na usvajanje budžeta EU i fonda za ekonomski oporavak članica Unije od koronavirusa.

Evropska unija istražuje nacionalističke vlade dviju zemalja zbog podrivanja nezavisnosti  njihovih pravosuđa i medija i pokušala je odrediti uslove za isplatu novca  iz fondova  EU svojim članicama.

Poljska i Mađarska odgovorile su blokadom izglasavanja EU fondova u vrijednosti od 1,8 biliona eura, uključujući stotine milijardi koje će uskoro biti isplaćene kako bi pomogle izlasku bloka iz dvostruke recesije izazvane drugim valom COVID-19.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da su oni koji će zadržati hitno finansiranje “neodgovorni, jer su u vrijeme krize potrebne brze odluke za pomoć ekonomiji.”

“Ova se rasprava ne može riješiti novcem”, rekao je stojeći uz poljskog premijera Mateusza Morawieckog u Budimpešti, prenosi Reuters.

Morawiecki je stao uz odluku veta.

“Korištenje veta danas osnovni je scenarij o kojem smo razgovarali kako bismo zapravo promijenili lošu dinamiku koja je nedavno nametnuta”, rekao je Morawiecki u izjavi novinarima.

Premijeri su izdali zajedničko saopćenje u kojem su istakli njihov zajednički stav.

Visoki diplomat EU rekao je da države članice EU i evropski zakonodavci nisu imali volje za ponovnim pregovaranjem o uslovu koji novac povezuje s poštivanjem demokratskih načela.

“Svojom izjavom Poljska i Mađarska sve dublje i više idu u izolaciju. Jasno je da apsolutno nema podrške za ponovno otvaranje mehanizma uslovljavanja u Evropskom parlamentu ili Vijeću”, rekao je diplomat.

Poljska i Mađarska su od EU-a dobivale najviše iznose novca po stanovniku. Objema su prijeko potrebna sredstva kako bi pomogli svojim ekonomijama da prevladaju posljedice pandemije COVID-19.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*