Merkel poručila Nijemcima: Poštovanje mjera “vrijedit će truda”

Kancelarka Angela Merkel u subotu je ponovo apelovala na Nijemce da se povinuju ograničenjima uvedenim zbog suzbijanja širenja koronavirusa dok se božićni praznici primiču, poručivši svojim zemljacima da će „to biti vrijedno truda“.

Savezni i državni čelnici u ovoj su sedmici odlučili da produže parcijalno zatvaranje koje je počelo 2. novembra barem do 20. decembra i da pooštre neke restrikcije. Mjere su do sada imale uspjeha u sprečavanju širenja novih zaraza, ali ih nisu suzbile u značajnijem obimu.

Merkel je izjavila u svojoj redovnoj video poruci subotom da Nijemci mogu biti ponosni na svoju disciplinu i razboritost koje su pokazali tokom proteklih deset mjeseci i ohrabrila ih je da poštuju pravila i smanje kontakte tokom praznične sezone.

– Nastavimo pokazivati da smo mi narod koji poštuje pravila koja se odnose na sviju nas sada, tokom zime, prije Božića i tokom Nove godine, zbog toga što ćemo uvidjeti da je to vrijedilo truda – izjavila je njemačka čelnica, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*