Inicijativa: Neregularni glasači presudili u korist Grujičića

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” zatražit će od Centralne izborne komisije BiH da izvrši usporedbu spiska osoba koje su iskoristile biračko pravo na lokalnim izborima u Srebrenici 15. novembra s podacima IDDEEA o važećim ličnim dokumentima, te utvrdi da li su sve osobe na izborni dan imale važeće identifikacione dokumente države BiH.

– Tražimo da se broj lica koja nisu imala važeći lični dokument, a za koje je utvrđeno da su glasala na biračkim mjestima u Srebrenici 15.11.2020. podijeli sa zainteresiranom javnošću. Također, tražimo da se utvrdi broj lica koja su registrovana za glasanje putem pošte u Srbiji, a čiji su se glasački listići ‘vratili’ jer ih niko nije zaprimio – za lokalne izbore u Srebrenici, te da se dodatno istraži koji su razlozi tih slučajeva.

S obzirom na rezultate istraživačkog rada nekoliko novinara i agencija upućuju na evidentne izborne prevare, smatramo da broj lica koja su neregularno glasala -odnosno čiji bi status istragom mogao dovesti u pitanje rezultate izbora. Tačnije, neregularni glasači poštom i oni na redovnim biralištima bez važećih ličnih dokumenata su presudili u korist kandidata Grujičića – poručuju iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

Iz ove inicijative ukazuju da će izborni rezultati pokazati da probosanske liste na izborima mogu imati većinu u Skupštini Opštine, te da bi ove provjere mogle biti važne i za rezultate izbora i za predstavnike u lokalnom parlamentu.

– Nećemo dopustiti da se na prevaru zaštiti trenutno stanje i poništi volja glasača koji su svoje biračko pravo iskoristili u skladu s Izbornim zakonom. CIK će prilikom donošenja odluke o ponavljanju izbora u lokalnim zajednicama gdje su zabilježene prevare i neregularnosti, bez sumnje morati uvrstiti i Srebrenicu – zaključuju iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*