Drugo mjesto osvojila Ivona Grgić iz Tuzle sa pričom ‘Na groblju’

Priča “Kerber” Fedora Marjanovića iz Banjaluke proglašena je najboljom na ovogodišnjem natječaju za najbolju kratku priču/pripovijetku u 2020. u okviru Književno-kulturne manifestacije “Susreti Zija Dizdarević”.  Drugo mjesto osvojila je Ivona Grgić iz Tuzle sa pričom “Na groblju” dok je trećeplasirana “Kada ćete me voditi” Željke Šutić iz Mostara.

Nagrade najboljima uručene su u etak u bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosto BiH.

Na ovogodišnji natječaj stiglo je 106 priča iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švedske, Srbije i Hrvatske.

Prema priječima predsjednika žirija Edina Pobrića, književnika i profesora na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu, ove godine su promijenili pravila pa je jedan autor mogao da učestvuje samo sa jednom pričom.

– Ponosan sam šta smo uradili  u u ovoj izuzetno teškoj godini. To znači da smo ove godine imali 106 autora. Žiri koji pored mene čine Šejla Šehabović, književnica i direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Josip Mlakić, književnik i scenarista, suzio je izbor na 20 priča. To je bio težak posao za žiri, ali dobar za književnost. U finale je ušlo pet priča, a mi smo se na kraju odlučili za tri priče. Pravilo ovog konkursa konkursu je da ko ovdje dobije nagradu više nikad ne bude neafirmisan pisac – kazao je Pobrić.

Prvoplasirana priča “Kerber”, prema Pobrićevim riječima, dolazi ispod plašta Borheza.

– Marjanović pokazuje šta se može uraditi sa mitologijom prebačenom u bosanskohercegovački korpus. U ovoj priči glavni junak je strah – kaže Pobrić.

Drugoplasirana priča  “Na groblju”je priča o svakodnevnici sa neočekivanom poentom.

Pobrić ističe da je osnovna tema trećeplasirane priče “Kada ćete me voditi” ostavljanje majke u staračkom domu i kako to sa svojim unutarnjim monologom preživljava njena kćerka.

– Glavni junak ove priče je ono što tako nedostaje ovim prostorima, a to je stid – dodaje Pobrić

Predsjednik Programskog savjeta Susreta Hadžem Hajdarević je istaknuo da uprkos pandemiji ovogodišnji 36. Susreti Zija Dizdarević nikad nisu bili bogatiji izdanjima te da su izdali tri knjige: Zbornik radova sa Okruglog stola o životu i djelu Tvrtka Kulenovića  Godišnjak 35 i Zbirka priča 2005-2019.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*