U Gazi zdravstveni sistem u teškom stanju

Palestinski Centar za ljudska prava Al-Mezan saopćio je kako bi zbog nedovoljnih zdravstvenih kapaciteta u Pojasu Gaze moglo doći do humanitarne katastrofe uslijed pandemije koronavirusa.

U saopćenju se navodi kako 20 posto zaraženih ima tešku kliničku sliku.Upozoreno je i kako broj novozaraženih na dnevnom nivou približava 1.000 te da se u bolnicama u Gazi nalazi ograničen broj kreveta i medicinske opreme. 

Navodi se i kako je zdravstveni sistem u teškom stanju i zbog blokade koju primjenjuje Izrael, te je izražena zabrinutost za zdravlje oko dva miliona Palestinaca koji žive u Gazi.Rečeno je i kako neće, ukoliko broj aktivnih slučajeva nastavi rasti u Pojasu Gaze, koja je pod kopnenom, morskom i zračnom izraelskom blokadom od 2006. godine, biti dovoljno kapaciteta u bolnicama.  Svjetska zdravstvena organizacija ranije je upozorila da bi zbog porasta slučajeva zaraze koronavirusom, moglo doći do urušavanja zdravstvenog sistema u Gazi. 

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva Palestine, u Gazi je koronavirusom zaraženo 19.898 osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.