Godišnjica Oružanih snaga BiH: Postignuti odlični rezultati, nastavljamo reforme i razvoj

Povodom obilježavanja 15. godišnjice Oružanih snaga BiH ministar odbrane i general su se osvrnuli na dosadašnja dostignuća u ovoj oblasti te se prisjetili svih onih osoba koje su doprinijele razvoju odbrambenog sistema naše države i Oružanih snaga. General Senad Mašović je ovim povodom kazao da je ova godina po svim pitanjima bila kompleksna, ali je naglasio da je uprkos tome u Oružanim snagama ostvaren značajan uspjeh.

“Postigli smo zaista zapažene rezultate i najbitnija za oružane snage je obuka. Kada o njoj govorimo, kvalitetna, individualna i institucionalna obuka Oružanih snaga je ključna pretpostavka za jačanje svih kapaciteta i sposobnosti. Tokom cijele 2020. godine ona je provođena kroz izvođenje kompleksnih i zahtjevnih vježbi, zbog čega su postignuti odlični rezultati”, kazao je Mašović.

Zbog pandemije koronavirusa planiran je i prijem novih 420 vojnika koji će biti primljeni u profesionalnu vojnu službu do marta naredne godine.

“Prvenstveno zbog poštivanja pravila zbog koronavirusa. Važno je istaći da smo bili angažovani i na pomoći stanovništvu u BiH u postavljanju šatora na granicama, dezinfekcije prostora, gašenja požara, pomoći u poplavi”, dodao je.

Značajan uspjeh u deminiranju

Na međunarodnom planu aktivnosti Oružanih snaga su se uglavnom ogledale u NATO i UN mirovnim misijama.

“Trenutno smo angažovani u NATO vođenoj misiji u Afganistanu, u UN mirovnoj misiji u Demokratskoj Republici Kongo i Mali i Centralnoafričkoj republici. Uporedo sa svim onim što radimo tokom 15 godina svog postojana Oružane snage su prepoznate kao jedan od najkohezivnijih i najproaktivnijih aktera u bh. društvu koji doprinosi njegovom ukupnom napretku”, kazao je.

Istakao je da su tokom ove godine Oružane snage deminirale impresivnih dva miliona kvadratnih metara kontaminiranog područja i uklonile oko 1.800 komada različitih neeksplodiranih ubojitih sredstava.

“Od 2006. godine deminirano je i očišćeno oko 35,7 miliona metara kvadratnih, a pronađeno i uništeno oko 13.000 komada različitih vrsta municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Ono što nas posebno usrećuje jeste da tokom svih ovih operacija nismo imali deminerskih nesreća. Naše helikopterske jedinice su također radile i na pružanju pomoći”, naglasio je.

Program reformi do sada uspješno ostvaren

Ministar obrane Sifet Podžić se osvrnuo na program reformi i podsjetio da su Oružane snage BiH nosioci 72 zadatka, a od toga su 16 zadataka trebali riješiti s drugim institucijama na državnom nivou.

“Naše obaveze iz dokumenta Program reformi, uključujući realizaciju Pregleda odbrane s pratećim dokumentom, razvoj i modernizacija oružanih snaga za period 2017-2027 su naši osnovni zadaci. Realizacija zahtijevanih aktivnosti iz navedenih dokumenata pored sredstava iz budžeta odbrane, zahtijevala je i dodatno finansiranje. Presjek dosadašnje realizacije ovih zadataka je preko 70 posto i realizacija obaveza iz navedenih dokumenata je pored neophodnosti pravovremenog planiranja uključivala i pripremu novih višegodišnjih kapitalnih projekata u oblasti odbrane, za šta su nam u narednom ciklusu potrebna dosta veća materijalna sredstva”, kazao je Podžić.

Dalje je naglasio da su Oružane snage nesebično pomagale u trenutnoj situaciji u vezi s koronavirusom čuvajući svoje, ali i tuđe zdravlje.

Osim toga, Oružane snage su pružile logističku pomoć brojnim organizacijama i udruženjima, nastavlja Podžić te dodaje da je usljed oboljenja zbog zaraze koronavirusom preminulo devet pripadnika.

“Od toga sedam pripadnika Oružanih snaga BiH i dva uposlenika Ministarstva odbrane. Od početka pandemije 582 pripadnika su inficirana i trenutno je 90 njih u izolaciji i oporavljaju se od zaraze. I u ovoj situaciji i uz kašnjenje zbog toga što nisu dodijeljeni certifikati našem inžinjerskom bataljonu, mi smo postigli zavidan stepen realizacije plana za deminiranje, realizovano je oko 76 posto njega i to bez ijednog deminerskog incidenta i nesreće. Inače Oružane snage u ukupnom kapacitetu deminiranja učestvuju s više od 30 posto”, naglasio je Podžić.

Naglasio je da su obavljeni i brojni programi edukacije oficirskog kadra, kao i to da Oružane snage godinama učestvuju u mirovnim operacijama.

“Radi održavanja operativne gotovosti OSBiH kontinuirano se vrši zanavljanje vojnog personala, te su od 423 novoprimljena vojnika obuku završila 132 s kojima su, u međuvremenu, sklopljeni ugovori o profesionalnoj vojnoj službi. Istovremeno, ‘proizvedeno’ je 47 novih podoficira i 74 oficira, s kojima su, također, sklopljeni ugovori, a u toku je školovanje još 36 oficira s kojima će uskoro biti sklopljeni ugovori o profesionalnoj vojnoj službi”, poručio je na kraju.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*