Bosanska realnost: Oboljeli od najtežih tumora bez lijekova će biti još najmanje mjesec dana!

Citostatika koji se koriste za liječenje raka jajnika i raka pluća malih stanica, kao i za liječenje raka debelog crijeva i rektuma pod nazivima Carboplatin i Irinotekan nema u FBiH i neće biti barem još mjesec dana.

Adnan Čustović, rukovoditelj služba za financije i računovodstvo federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja kazao je za “Večernji list” kako je ugovor s dobavljačem spomenuta dva lijeka Interprometom d.o.o. Novi Grad prekinut jučer, te da je odmah pokrenut hitni pregovarački postupak za nabavu ovih lijekova.

“Za nabavu lijekova za koje su raskinuti ugovori provest će se hitni pregovarački postupak, što znači da će se u najkraćem mogućem zakonskom roku od 30 dana zaključiti ugovor s najpovoljnijim dobavljačem”, kaže Čustović.

Dodaje kako, nažalost, Zakon o javnim nabavama ne prepoznaje zdravstvo kao specifičan sustav kada je u pitanju nabava lijekova, odnosno procedura je jednaka za sve javne nabave.

– Nije isto nabavljati lijek za čovjeka kojem isti može pomoći preživjeti ili nabavljati neki građevinski materijal. Javne nabave omogućavaju hitan postupak, ali taj najhitniji mogući je ograničen rokom od 30 dana. Nemamo zakonske osnove nabaviti lijek drugačije, odnosno brže – kaže Čustović. Naglašava kako su zbog cijele ove situacije pacijenti primorani sami nabavljati lijekove. Međutim, velik broj njih nema novca za platiti citostatike, čija se cijena kreće od 1000 pa do 13.000 maraka.

(DEPO PORTAL)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*