Evropski sud za ljudska prava: Predug period za provodjenje nagodbe za isplatu naknada za ratne štete

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu jednoglasno je donio presudu u slučaju “Đurić protiv Bosne i Hercegovine” o kršenju člana 6. (prava na pošteno suđenje) Evropske konvencije o ljudskim pravima i kršenju člana 1. Protokola 1. (zaštita imovine) Evropske konvencije.

Slučaj se tiče nagodbe koji je Bosna i Hercegovina usvojila u oktobru 2012. godine za provedbu konačnih domaćih presuda o dodjeli naknada za ratne štete.

Plan nagodbe je usvojen nakon vodeće presude Evropskog suda za ljudska prava protiv Bosne i Hercegovine u slučaju “Čolić i drugi protiv Bosne I Hercegovine” iz novembra 2009. u kojoj je navedeno da iznos javnog duga ne može opravdati statutarnu obustavu provođenja cijele kategorije finalnih presuda. Nagodba je predviđala provedbu konačnih presuda, prema čemu se nalaže isplata naknada za ratne štete u gotovini unutar 13 godina od 2013. godine. Ovaj period provedbe je produžen na 20 godina u julu 2013.

Sud, iako pohvaljujući nagodbu u oktobru 2012. kao i gestu dodjele nadoknade za nenovčanu štetu u odnosu na produženu neprovedbu, ustanovio je da produživanje provedbe konačnih presuda na period od 20 godina – kao što je predloženo 2013. – predugo, naročito u svjetlu odgađanja koja su se već ranije dešavala. Sud je također odlučio da pruži neke smjernice vezane za odgovarajuću provedbu ove odluke.

Sud smatra da Bosna i Hercegovina treba izmijeniti nagodbu tako što će uvesti razumniji interval provedbe, posebno jer period od 13 godina koji je prvobitno predložen u nagodbi u oktobru 2012. je bio mnogo razumniji. Osim toga, smatra da je u svakom slučaju već bilo

10 godina kašnjenja u slučajevima te da presude trebaju biti provedene bez daljeg odgađanja.

Svi slični neriješeni ili novi slučajevi će se zaključiti shodno tome do daljnjeg, navodi se u saopćenju Evropskog suda za ljudska prava.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*