Optužnica protiv 10 osoba zbog ratnog zločina u Zvorniku 1992.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 10 osoba koje se terete za počinjenje krivičnog djela zločina protiv čovječnosti u Zvorniku tokom 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Zvorničana Gorana Maksimovića iz Tešnja, Ljiljana Mitrovića iz Zabrđa, te Radivoja Đorđića, Salvka Perića, Mila Vujevića, Vukašina Draškovića, Gojka Stevanovića, Cvjetka Popadića, Raja Lazarevića, Miće Manojlovića, saopšteno iz Tužilaštva BiH.

Oni su optuženi da su tokom mjeseca jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva, Goran Maksimović u svojstvu komandira i Ljiljan Mitrović zamjenika komandira interventne jedinice SJB Ugljevik, a Slavko Perić komandira Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), te ostali optuženi kao pripadnici vojnih snaga i visoki zvaničnici policijskih i vojnih struktura planirali, rukovodili i nadzirali operacije i aktivnosti, te zajedno sa ostalim pripadnicima vojnih snaga sudjelovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke nacionalnosti u širem području sela Lokanj, opština Zvornik, i susjednih opština, te na taj način počinili progon oko stotinudvadeset civila, među kojim je bilo djece i žena.

Dakle, u vrijeme širokog i sistematičnog napada na civile, osumnjičeni svjesni toga napada, na rasnoj, etničkoj, vjerskoj, kulturnoj osnovi, vršili su progon ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem, prisilnim nestancima, nanošenjem fizičkih i psihičkih povreda, fizičkim zlostavljanjem, terorom i nasiljem.

Nakon progona, žrtve su odvodili u kolonama na različite lokalitete i mjesta zatvaranja gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a u više navrata izdvajanjima po grupama vršeno je masovno strijeljanje zarobljenih civila i ubijeno je više od 67 žrtava.

Nakon toga žrtve su bačene u jamu koja je prethodno iskopana i pripremljena, i zagrnuta, a iskopana tijela su razmijenjena dana 4.6.1993. godine i 17.2.1994. godine u Teočaku.

Uz optužnicu je predloženo ispitivanje 141 svjedoka i dva sudska vještaka te je priložen obiman dokazni materijal sa više od 705 dokaznih materijala i dokumenata, među kojima i dokumentacija o identifikaciji žrtava zločina.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*