Blagi porast broja oboljelih od upale pluća u Tuzli

Na tuzlanskoj Klinici za plućne bolesti u prvom mjesecu nove godine zabilježen je blagi porast pacijenata oboljelih od upale pluća. Riječ je o pacijentima starije životne dobi ali i hroničnim bolesnicima.

Upala disajnih puteva prouzrokovana je bakterijama, gljivicama i hemijskim agensima koji iritiraju sluznicu plućnog tkiva, a prenose se u kontaktu s ljudima, posebno u zatvorenim prostorijama.

Također, veliki problem predstavlja i zagađen zrak koji se u posljednjem periodu javlja sve češće.

Najčešći simptomi su blago povećanje temperature, suhi kašalj koji postepeno postaje produktivan, otežano disanje, gušenje i opšta slabost. Liječi se antibioticima, empirijski, u zavisnosti od uzročnika pneumonije ili grupacije populacije.

Preporuka građanima je da unose što više tečnosti, vitamina i jačaju svoj imuni sistem. Hronični bolesnici treba da prate svoje zdravstveno stanje kako bi na vrijeme primjetili promjene i javili se ljekaru.

Neophodno je izbjegavati zatvorene prostore u kojima se okupljaju ljudi ali i izlazak na polje u periodima visoke koncentracije zagađenosti zraka.

Visoka koncentracija zagađenosti zraka utiče i na povećanje broja oboljelih od astme. Također, pogoršava stanje oboljelih od karcinoma pluća, stoga je potrebno provoditi sve mjere opreza, podsjećaju sa tuzlanske Klinike za plućne bolesti.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*