Pojedini bh. sportisti doping koristili i u pandemiji, sportski savezi ih više neće procesuirati

Bh. sportisti doping su koristili i pandemiji, što su pokazali rezultati testiranja. S druge strane, one koji krše akte, u našoj zemlji od 1. januara 2021. više neće procesuirati sportski savezi, već drugi organ, potvrđeno je za Klix.ba. Nova antidoping pravila te lista zabranjenih sredstava stupit će na snagu 1. januara iduće godine u Bosni i Hercegovini, a ona donose određene izmjene, poput one da sportski savezi u našoj zemlji više neće procesuirati sportiste koji krše akte, već će za to biti zadužen drugi organ.

Globalni antidoping pokret i Svjetska antidoping agencija (WADA) kontinuirano razvijaju i u šestogodišnjim ciklusima revidiraju stare i donose nove antidoping akte i dokumente od kojih su najpoznatiji Svjetski antidoping kodeks, sa međunarodnim standardima. Za Bosnu i Hercegovinu donesena su Antidoping pravila, a novi akti predviđaju određene izmjene u odnosu na prethodne dokumente koji regulišu djelovanje u sportskoj oblasti.

Agencija za antidoping kontrolu BiH je donijela uputstvo o provođenju i primjeni novog Kodeksa, međunarodnih standarda i Antidoping pravila što je objavljeno u Službenom glasniku BiH i internet stranici agencije, a dostavljeno je i Olimpijskom komitetu BiH, Paraolimpijskom komitetu BiH te sportskim savezima u našoj zemlji.

“Riječ je o novim antidoping pravilima u Bosni i Hercegovini kao sportskim pravilima koja reguliraju uslove pod kojima se učestvuje u sportu i po svojoj prirodi smatraju se pravilima lex specialis u odnosu na legislativu iz krivične i građanske oblasti. Navedena pravila imaju prednost u primjeni u odnosu na propise i pravne standarde koji se primjenjuju u krivičnim i građanskim postupcima u Bosni i Hercegovini, na način da se poštuju princip proporcionalnosti i ljudska prava”, kaže za Klix.ba Amir Avdagić, predsjednik Regionalne antidoping organizaciji Istočne Evrope i pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Kod razmatranja činjenica i propisa koje primjenjuju na određeni slučaj, svi sudovi, arbitražna i druga sudska tijela moraju poštovati specifičnu prirodu ovih antidoping pravila, kojima se provodi kodeks te činjenicu da ova pravila predstavljaju konsenzus širokog spektra zainteresiranih strana širom svijeta u nastojanju da se omogući fer sport.

“Ova pravila proizilaze iz novog Svjetskog antidoping kodeksa i međunarodnih standarda WADA. Naime, u skladu s članom 49. i 62. Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, pravila naše zemlje moraju biti u skladu s međunarodnim konvencijama o antidopingu koje su na snazi u Bosni i Hercegovini, Kodeksom i međunarodnim standardima za doping testiranje odobrenim od WADA-e. U skladu s navedenim, ova antidoping pravila sačinjena su prema modelu pravila koji je utvrdila WADA jednako za cijeli svijet i na koja je ona dala svoju prethodnu saglasnost, a kako to nalaže kodeks”, pojašnjava nam Avdagić.

Prema novim Antidoping pravilima u BiH sportski savezi u našoj zemlji neće više biti nadležni za procesuiranje kršenja antidoping pravila, što im je do sada predstavljalo i teret zbog nedostatka kapaciteta, znanja iz ove oblasti, kao i izostanka drugih resursa.

“Procesuiranje kršenja antidoping pravila u BiH će procesuirati pravičan, nepristrasan i operativno nezavisan Odbor za saslušanje koji ima nadležnost da sasluša i odredi je li sportista ili druga osoba, na koje se primjenjuju ova antidoping pravila, počinilo kršenje antidoping pravila i, ako je primjenjivo, izreći će odgovarajuće mjere”, ističe Avdagić.

Agencija za antidoping kontrolu BiH u više navrata dobijala je potvrdu WADA-e o usklađenosti akata, procedura i rada sa najvišim propisanim standardima. To je našu agenciju kvalifikovalo za mogućnost obavljanja doping kontrola na međunarodnim takmičenjima. Svi uzorci koje prikupi agencija analiziraju se u WADA ovlaštenoj laboratoriji u Beču, prema najvišim svjetskim standardima.

Šta se podrazumijeva pod dopingom?

Doping, u smislu Kodeksa i Antidoping pravila u BiH predstavlja jedno ili više od ukupno 11 kršenja antidoping pravila, od kojih je svakako najpoznatije prisutnost zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste.

“Doping je i korištenje ili pokušaj korištenja zabranjene supstance ili zabranjene metode od sportiste, zatim izbjegavanje, odbijanje ili propuštanje da se da uzorak od sportiste, kršenje pravila o obavezi dostupnosti za testiranje od sportiste – whereabouts propusti, ometanje ili pokušaj ometanja bilo kojeg dijela doping kontrole od sportiste ili druge osobe”, nabraja nam Avdagić šta sve spada u domenu dopinga.

Posjedovanje zabranjene supstance ili zabranjene metode kod sportiste ili pomoćnog osoblja sportiste, nedopušteno trgovanje ili pokušaj nedopuštenog trgovanja bilo kojom zabranjenom supstancom ili zabranjenom metodom od sportiste ili druge osobe osobe također se smatra dopingom.

“Doping je i davanje ili primjena ili pokušaj davanja ili primjene od sportiste ili druge osobe bilo kojem sportisti na takmičenju ili van takmičenja, bilo koje zabranjene supstance ili zabranjenog metoda, zatim saučesništvo ili pokušaj saučesništva od sportiste ili druge osobe, zatim zabranjeno udruživanje od sportiste ili druge osobe te radnje sportiste ili druge osobe s ciljem da se obeshrabri prijavljivanje dopinga nadležnima ili kazni zbog prijavljivanja dopinga nadležnima”, nastavlja Avdagić.

U 2020. obavljene 282 doping kontrole

Striktna je i personalna odgovornost sportiste za sve što unese u svoj organizam odnosno za sve ono što se eventualno pronađe u analiziranom uzorku, zbog čega iz Agencije za antidoping kontrolu BiH pozivaju sve sportiste da vode računa i da ne konzumiraju ništa na svoju ruku.

Do ograničavanja ili potpunog prolongiranja takmičenja ove godine došlo je širom svijeta zbog pandemije koronavirusa, međutim to pojedine bh. sportiste nije spriječilo u kršenju antidoping pravila.

Naime, u vrlo složenim edipemiološkim uslovima izazvanih pandemijom COVID-19, uposlenici državne agencije i doping kontrolori su u periodu od početka ove godne do 1. decembra sproveli 282 doping kontrole, od čega su 244 kontrole urina, a 38 je kontrola krvi.

“Većina doping kontrola je urađena van takmičenja, na treningu, na adresi prebivališta ili drugoj lokaciji i riječ je o uzimanju 148 uzoraka urina i 24 krvi, a na takmičenju je nešto manji broj, odnosno 96 uzoraka urina i 14 uzoraka krvi. U ovoj godini, za sada smo evidentirali četiri doping pozitivna slučaja u džudou, plivanju i boksu”, kazao nam je Avdagić, istaknuvši da je u spomenutim pozitivnim slučajevima izrečena mjera zabrane takmičenja na određeni vremenski period.

U dosadašnjem radu, Agencija za antidoping kontrolu BiH evidentirala je 36 slučajeva kršenja antidoping pravila za koje je izrečeno ukupno više od 60 godina kazne zabrane takmičnja, a jedna osoba je doživotno suspendovana.

“Od zabranjenih supstanci pronalazili smo anaboličke steriode, amfetamin, metandienon, boldenon, efedrin, THC marihuanu, benzoylecgonine (metabolit kokaina), furosemid, oxandrolon, metonolona, metilheksanamin i druge, dok smo procesuirali tri slučaja odbijanja doping kontrole”, naglašava Avdagić.

Rad Agencije za antidoping kontrolu BiH zasniva se na najvišim međunarodnim standardima, a njeni članovi se zalažu u borbi protiv dopinga u sportu na regionalnom i globalnom nivou.

Rad na promociji Bosne i Hercegovine u Regionalnoj antidoping organizaciji Istočne Evrope (EERADO) odvija se u kontinuitetu, a tome doprinosi i sam Avdagić koji već u drugom mandatu predsjedava tom organizacijom.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*