Hase je iznad svega bio ljudina kojem su jednom zauzeta načela bila i ostala svetinja

Na današnji dan 1933.godine rodio se jedan od najboljih nogometaša koje je BiH ikada imala – Asim Ferhatović Hase. Njegovo sportsko srce prestalo je kucati u noći između 24. i 25. januara 1987. godine.

Ostao je upamćen kao genijalan igrač. Izuzetno vezan za FK Sarajevo i glavni grad BiH. Asim Ferhatović bio je rođen za nogomet. To se vidjelo od malih nogu kada je trčao za krpenjačom na livadama Kovača i Vratnika. Kasnije je počeo trenirati u podmlatku FK Sarajevo.

Pomaganje ljudi bila mu je svakodnevnica
Za Bordo tim odigrao je 700 utakmica, od toga 422 prvenstvene. Ukupno je postigao oko 400 golova. Godinama je bio jedan od najboljih nogometaša bivše Jugoslavije, a u sezoni 1963./1964. upisan je kao prvi strijelac prvenstva sa 19 golova. Nesvakidašnjom tehnikom lomio je svoje suparnike. Sa Bordo timom osvojio je naslov prvaka Jugoslavije u sezoni 1966/67. Upravo u toj sezoni oprostio se od aktivnog igranja nogometa nakon teške povrede u Rijeci. S loptom je dijelio tugu i radost. O njemu su ispričane brojne priče. Hase je bio i među počasnim nosiocima olimpijskog plamena 1984. godine u Sarajevu.

Ovaj nekada izvanredni šahista bio je omiljen među brojnim ljudima koji su bili impresionirani njegovim likom i djelom. Neki su dolazili sa molbama da djecu upišu u škole i na fakultete. On je to završavao, nekada i ispred svoje djece. Pomaganje ljudima bila mu je svakodnevnica. Hase je iznad svega bio ljudina kojem su jednom zauzeta načela bila i ostala svetinja. Mnogi tvrde da je nogomet je shvatao kao zabavu. Nekada je znao otići sa rajom “igtati lopte” u vrijeme kada su njegovi saigrači imali utakmicu. Znali su ga natjerati da nastupa za Sarajevo. Tvrde kako su ga bukvalno molili da dođe. Bio je vanserijski talent.

“Hase je uživao u druženju s dragim mu ‘običnim’ ljudima. Imao je prijatelje od prosjaka do bogataša. Tako se ponašao. Bio je jedinstven”, kazao je u jednom od razgovora za Klix.ba Ibro Bigradlić njegov nekadašnji saigrač.

Romantična privrženost svom gradu i klubu
Treba istaći da je kratko vrijeme proveo u Turskoj, u Fenerbahceu. No, poslije odigranih devet utakmica vratio se u rodni grad. Po povratku u grad na Miljacku rekao je čuvenu rečenicu koja se i danas prepričava među navijačima Sarajeva.

“Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im. Bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu igrati samo u Sarajevu”, potcrtao je Hase ono što su neki novi klinci oslikali na zidu pomoćnog stadiona Koševo kao podsjetnik na romantičnu privrženost Haseta svom gradu i klubu.

Asim je imao dosta obožavatelja koji su bili impresionirani njegovim likom i djelom. Dolazili su sa svih strana da bi ga vidjeli. Pozivali su ga mnogi “da ih počasti prisustvom”…Najveći stadion u BiH nosi njegovo ime, jedna ulica u neposrednoj blizini stadiono zove se po njemu. Lik Asima Ferhatovića Haseta nalazi se na poštanskim markama – počast koja je rijetko kome ukazana. U znak sjećanja FK Vratnik tradicionalno organizira malonogometni turnir, a Šahovski klub Stari Grad šahovski turnir. Stjepan Kljujić napisao je knjigu o Hasetu pod nazivom – Ferhatović, majstor driblinga.

Asim Ferhatović Hase je za života ostavio neizbrisiv trag.Sarajevo i danas pamti njegov posljednji ispraćaj na gradskom groblju Bare.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.