Nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda FBiH do kraja naredne sedmice

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) potvrdila je danas da će nastavak konstituirajuće sjednice Doma najvjerovatnije biti održan do kraja naredne sedmice.

Bradara je ranije najavila da bi se konkretnije stvari vezane za održavanje te sjednice trebale znati tokom vikenda te je danas kazala da su lideri HDZ-a BiH i Demokratske fronte (DF) Dragan Čović i Željko Komšić na jučerašnjem sastanku dali rok ostalim koalicionim partnerima da se pronađe rješenje za imenovanje potpredsjednika Federacije iz reda Srba, što nije završeno na sjednici koja je prekinuta.

– Ako se to ne dogodi početkom sljedećeg tjedna trebalo bi ponovo doći do političkih razgovora da bi se našlo rješenje i kako Federacija BiH ne bi bila u blokadi. Ovisno od tih razgovora zajedno s ostalim članovima Kolegija Doma naroda sazvat ćemo sjednicu – pojasnila je Bradara.

Iznijela je stav da koalicioni partneri u Federaciji BiH, HDZ, DF i Stranka demokratske akcije (SDA), nisu predvidjeli stvari koje će se događati u Domu naroda, ali smatra da je potrebno još samo malo dobre volje za razgovore da bi se došlo do izbora potpredsjednika FBiH iz reda Srba.

Konstituirajuća sjednica Doma naroda, na kojoj su uručeni mandati i izabrano novo rukovodstvo Doma, prekinuta je 15. januara, a na toj sjednici trebali su biti razmatrani Prijedlog odluke o tromjesečnom privremenom finansiranju FBiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH.

Radi se o odluci koju je već potvrdio Predstavnički dom Parlamenta FBiH, a donosi se radi sprečavanja zastoja finansijskih tokova u FBiH u okolnostima kad federalni budžet za narednu godinu ne može biti donesen do 31. decembra tekuće godine.

Šef Kluba delegata srpskog naroda Slaviša Šućur (Socijaldemokratska partija – SDPBiH) kazao je danas Feni da sjednica mora biti održana naredne sjednice da bi se usvojile odluke koje bi osigurale neometano finansiranje u FBiH.

– Bez obzira na to da li će se do tada pojaviti kandidat za potpredsjednika FBiH, dogovoreno je na Kolegiju da sjednica bude održana – naglasio je Šućur.

SDPBiH ima najviše delegata u Klubu srpskog naroda, ali oni ne žele predlagati kandidata za potpredsjednika niti učestvovati u formiranju vlasti nakon općih izbora te je Šućur kazao da ovakvu odluku SDP-a može promijeniti jedino Glavni odbor SDP-a koji zasjeda 31. januara.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*