Obami kraljevski doček u Indiji

Američkom predsjedniku Baracku Obami danas je u Indiji priređen “kraljevski” doček, na početku njegove trodnevne posjete čiji je cilj, kako je najavio, izgradnja bilateralnih odnosa koji će odrediti 21. vijek.

Obama će razgovarati sa indijskim premijerom Narendra Modijem o klimatskim promjenama, odbrani i ekonomskim pitanjima, prenijela je agencija AP.

Obamin dolazak u Nju Delhiju je drugi tokom njegovog predsjedavanja, ali je prvi put pozvan da prisustvuju svečanosti tokom indijskog Dana Republike koja počinje u ponedjeljak i obilježavanja godišnjice donošenja demokratskog ustava.

Signalizaciju u odlučnost Indije da podigne odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama na viši nivo pokazao je potez indijskog premijera Modija i koji je, mimo protokolom, prisno se zagrlio sa Obamom po slijetanju u Nju Delhi, dodaje Ruters.

Obamina posjeta je “svježa ponuda” da Indija postane trajni strateški partner SAD-a i njegovanje prijateljstva sa indijskim premijerom koji je prije samo godinu dana bio persona non grata u Washingtonu.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*