Šansa u Njemačkoj za medicinare iz BiH

Triple Win je projekat za zapošljavanje medicinskog osoblja u Njemačkoj, pri čemu učesnici projekta, medicinari iz BiH, mogu računati na podršku nadležnih agencija iz Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke, javlja DW, prenosi novinska agencija Patria.

Adisa Kamenjaš je od 2012. godine na birou za zapošljavanje. Kaže da ne želi još nekoliko godina čekati „posao koji možda nikada neće dobiti u BiH“. Zato se prijavila za „Triple Win“ projekat.

-Ništa me više ne veže za BiH. Želim posao i bolju budućnost. Ne očekujem da će u Njemačkoj za mene poteći ‘med i mlijeko’, ali očekujem normalne uslove za rad i spremna sam da se za to žrtvujem, kaže Adisa.

Sabahudin Topuz kaže da su iskustva njegovih prijatelja, koji su preko „Triple Win“ projekta dobili posao u Njemačkoj, veoma pozitivna. Dodaje da je dosta njegovih prijatelja već otišlo iz BiH i da je struktura stanovništva u Sarajevu, gdje živi i radi, značajno promijenjena.

Zaposlen je u Kliničkom centru u Sarajevu, tako da njegov motiv za odlazak iz BiH nije isključivo ekonomski. Svojoj porodici želi osigurati „bolju budućnost“ u „tolerantnijem okruženju“.

-Psihički sam spreman za odlazak, ali još moram usavršiti njemački jezik. Više od dvadeset godina radim u bh. klinikama i to iskustvo će mi dobro doći, kaže Topuz.

Nastava iz njemačkog u Goethe institutu

Nastavu iz njemačkog jezika za učesnike „Triple Win“ projekta izvodi profesorica u Goethe institutu Sanda Serdarević.

-Nastavu sa polaznicima kursa, medicinarima, izvodimo dva puta sedmično. Polaznici našeg kursa su relativno dobro pripremljeni i imaju osnovno predznanje iz njemačkog jezika. Radimo interaktivno, a fokusiramo se na autentične situacije uz intenzivne vježbe komunikacije. Veoma sam zadovoljna jer se svi trude da što bolje savladaju gradivo. Nastojim da nastavu učinim što zanimljivijom, a koristim i metode koje opuštaju polaznike kursa, kaže Sanda Serdarević.

Šta je Triple Win projekat

Triple Win je projekat za kontinuirano zapošljavanje medicinskog osoblja u Njemačkoj. Provodi se na osnovu Dogovora o postupku, izboru i posredovanju pri zapošljavanju medicinskog osoblja zaključenog između Savezne agencije za rad SR Njemačke (BA-Bundesagentur für Arbeit) i Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a uz podršku Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).

Broj nezaposlenih raste

Balkan je u 2015. godinu ušao sa više od 2.324.000 nezaposlenih. Na biroima za zapošljavanje u BiH je oko 547.300 osoba, a među njima je i znatan broj medicinara. Prema nekim podacima, u BiH je nezaposleno oko 5.000 medicinara, od toga oko 3.000 u Federaciji BiH i oko 2.000 u Republici Srpskoj.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*