Trakić: Najbolje bi bilo da Vlada TK otkupi naše dionice

Iako su nezadovoljni radnici propalih firmi s područja Tuzle i Tuzlanskog kantona najavili u ponedjeljak izlazak na ulice ukoliko njihovi zahtjevi ne budu riješeni, to se neće desiti.

– Mi smo najavili da ćemo se danas okupiti pred Skupštinom TK-a ali ako ne bude izabran mandatar. Međutim, on je izabran, a mi smo najavili mirne proteste 2. februara pred zapaljenom zgradom Vlade TK-a, odakle ćemo se uputiti prema Skupštini – kazao je za Fenu Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata radnika Fabrike namještaja “Konjuh” Živinice.

Naime, prema njegovim riječima, četiri firme, „Aida“, „Dita“, „Konjuh“ i „Livnica“ tražile su u svojim zahtjevima na sastanku predstavnika Grupacije industrijskih sindikata BiH i predstavnika Skupštine TK-a, koji je prije dvije sedmice održan u Tuzli, da se uvrste u budžet Tuzlanskog kantona do pokretanja proizvodnje i da im se poveže radni staž.

– Obećali su nam odgovoriti i nadam se da bismo danas trebali imati odgovor od naših granskih predsjednika. Mi smo njima poslali zahtjev da nam se ponovo isplati 400 KM, ako ne uđemo u budžet. Očekujemo da ćemo počnemo raditi i da živimo od svog rada. Ne tražimo nikakvu milostinju – poručio je predsjednik Sindikata radnika „Konjuh“.

Kazao je da bi radnicima najviše “godilo” kada bi Vlada TK-a otkupila 67 posto dionica za koje je zahtjev poslat istoj, ali da još uvijek nemaju odgovor.

– Ako nova Vlada bude htjela da pristane na naše dionice, to bi bilo najbolje rješenje. Nama je bitno da se dionice otkupe, da pokrenemo proizvodnju, a oni kasnije neka nađu strateškog partnera s kojim bi mi tražili dogovor kako radnici ne dobiju otkaz – rekao je Trakić.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*