Koordiniranje aktivnosti za podršku Inicijativi za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda

U cilju razmjene informacija i što efikasnijeg angažmana oko podrške prijedlogu Inicijative Vlade Tuzlanskog kantona za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine održan je konsultativni sastanak predstavnika kantonalnih ministarstava, sindikata budžetskih korisnika, organizacija i udruženja korisnika budžeta iz oblasti BIZ-a, poljoprivrede i socijalne zaštite i profesora Univerziteta u Tuzli, koji su i pokretači inicijative.

Zainteresovanost za ovu temu pokazali su svojim prisustvom i predstavnici i poslanici pojedinih političkih stranaka sa područja Tuzlanskog kantona te predstavnici Skupštine TK.
Inicijativa je pokrenuta zbog višegodišnje neravnopravne raspodjele javnih prihoda od indirektnih poreza po kantonima. Tuzlanski kanton je među sedam kantona FBiH koji su u neravnopravnom položaju a u proteklih 9 godina oštećen je za oko 300 miliona KM javnih prihoda što predstavlja temeljnu blokadu za razvoj, rečeno je na današnjem sastanku.
Uz punu podršku Inicijativi prisutni su danas precizirali i naredne korake kojima će biti osigurano ukidanje diskriminacije među kantonima kada je u pitanju raspodjela javnih prihoda. Učesnici sastanka dogovorili su da će krajem sedmice održati sastanak sa kojeg će uputiti pismo podrške Inicijativi Vlade Tuzlanskog kantona.
Također je zaključeno da će biti formiran tim koji će koordinirati aktivnosti u vezi sa Inicijativom, te ostvariti kontakt i tražiti odgovarajuću podršku od predstavnika vlasti drugih kantona u Federaciji BiH koji su također oštećeni trenutnom raspodjelom javnih prihoda u Federaciji BiH. Na čelu tog mješovitog tima bi trebao biti Premijer Tuzlanskog kantona.
Zaključak je i da će Inicijativa Vlade zvanično biti dostavljena i Skupštini Tuzlanskog kantona u cilju davanja odgovarajuće podrške.

 

Odjeljenje za informisanje

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*