Vlada FBiH usvojila planove za 2021. godinu

Prihvativši informaciju Ureda za saradnju i zastupanje pred Ustavnim sudom BiH o Odluci Ustavnog suda BiH od 22.12.2020. godine o dopustivosti i meritumu u predmetu E.Š. i drugi, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, jednim od donesenih zaključaka, naložila Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva da, u roku od sedam dana, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju vezanu za korona virus (COVID-19) u Federaciji BiH, sačini procjenu rizika i dostavi joj prijedlog mjera radi potvrde ili izmjene mjera utvrđenih Naredbom Kriznog štaba od 9.11.2020. godine.

Federalnoj upravi civilne zaštite naloženo je da, u istom roku od sedam dana, Vladi dostavi prijedlog izmjene Odluke o prestanku proglašenja prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (COVID-19) na području FBiH od 29.5.2020. godine, a koja se odnosi na zaduženje Federalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva da utvrđuju mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja koronavirusa i to tako da ova dva štaba prijedloge mjera dostavljanju na usvajanje Vladi Federacije BiH. Federalna vlada će jednom mjesečno obavještavati Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa, te će poštovati okvir djelovanja izvršne vlasti koji uspostavi Parlament Federacije BiH za vrijeme trajanja pandemije.
Ured za saradnju i zastupanje pred Ustavnim sudom BiH zadužen je da, u utvrđenom roku, obavijesti ovaj sud o provođenju naloga iz Odluke o dopustivosti i meritumu.

Naime, u samoj informaciji je ukazano na činjenicu da Ustavni sud BiH zaključuje da mjere koje su donesene u spornim naredbama kriznih štabova ne odstupaju od onih koje poduzimaju druge države i koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Dakle, Ustavni sud BiH ukazuje na povredu prava apelanata utvrđenih Ustavom BiH i Evropskom konvencijom, koju vidi u činjenici da je, u konkretnom slučaju, riječ o miješanju u pravo na privatni život i na slobodu što je izvršeno naredbama uskih segmenata izvršne vlasti, odnosno kriznih štabova ministarstava zdravstva. S tim u vezi, Ustavni sud BiH smatra da je izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od strane najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti, te da ta činjenica predstavlja kršenje prava i sloboda apelanata.

USVOJEN OVOGODIŠNJI PLAN RADA FEDERALNOG ZAVODA PIO

Vlada Federacije BiH je usvojila Plan rada Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2021. godinu, sačinjen u skladu sa Uredbom o planiranju rada i izvještavanju o radu Vlade FBiH, federalnih ministarstava i institucija.
Aktivnosti planirane za 2021. godinu usmjerene su ka realizaciji zacrtanih strateških ciljeva iz Trogodišnjeg plana rada Federalnog zavoda 2021-2023. godina.

Sredstva potrebna za realizaciju godišnjeg plana usaglašena su s Dokumentom okvirnog budžeta Federalnog zavoda 2021-2023. godina, kao i s gornjom granicom rashoda za 2021. godinu Dokumenta okvirnog budžeta Federacije BiH 2021-2023. godina.

Realizacija ovogodišnjeg plana će ovisiti o epidemiološkoj situaciji nastaloj zbog pandemije koronavirusa. Strateški ciljevi Federalnog zavoda tokom 2021. godine su osiguranje i unaprjeđenje učinkovitije provedbe prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, te uspostava jedinstvenog informacijskog sistema. Planom je, uz ostalo, predviđeno donošenje 37.400 rješenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja primjenom međunarodnih, te 78.600 na osnovu domaćih propisa. Planirano je i smanjenje za 27.800 broja neriješenih predmeta primjenom svih propisa u prvom i drugom stepenu.

DOPUNA ODLUKE O ISPLATAMA PO OSNOVU STARE DEVIZNE ŠTEDNJE

Vlada FBiH je dopunila Odluku o gotovinskim isplatama verificiranih tražbina po osnovi računa stare devizne štednje u Federaciji BiH za 2020. godinu. Naime, sukladno važećoj uredbi iz ove oblasti, u 2020. godini je otvoren novi termin za podnošenje zahtjeva za verifikaciju računa stare devizne štednje od 1.10.2020. do 30.11.2020. godine, te je i Odlukom kojom se utvrđuju postupci i dinamika gotovinskih isplata u fiskalnoj 2020. godini bilo nužno obuhvatiti i zahtjeve za verifikaciju podnesene u ovom razdoblju. Inače, Zakonom o izmirenju obveza po osnovi računa stare devizne štednje u FBiH je propisano da se, nakon verifikacije, isplaćuje maksimalan gotovinski iznos od 1.000 KM ili ukupan iznos potraživanja do 1.000 KM.

USVOJENI PLANOVI ZA 2021. GODINU

Vlada FBiH je dala saglasnosti na Program rada i i Finansijski plan Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za 2021. godinu. Strateški ciljevi Fonda su prikupljanje namjenskih naknada – ostvarivanje prihoda, sufinansiranje projekata zaštite okoliša i energijske efikasnosti, te informacioni sistem okoliša i osiguranje sistemskog praćenja parametara za ocjenu stanja okoliša.

Kad je riječ o Finansijskom planu za 2021. godinu, s procjenom od 2022. do 2024. godine, utvrđenom u iznosu od 67.000.831 KM, procjena prihoda je otežana zbog pandemije koronavirusa, jer je veliki broj privrednih subjekata – obveznika plaćanja okolišnih naknada imao probleme ili zastoje u radu u toku 2020. godini što će se direktno odraziti na prihode Fonda od naknada u 2021. godini.

Federalna vlada danas je usvojila i Plan rada Generalnog sekretarijata Vlade FBiH za 2021. godinu.  Također, usvojeni su planovi rada za 2021. godinu Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, Federalne direkcije robnih rezervi, Federalnog zavoda za geologiju, Odbora državne službe za žalbe, Federalnog zavoda za poljoprivredu, te Federalnog agromediteranskog zavoda. Usvojeni su i planovi rada Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Plan provođenja statističkih istraživanja od interesa za FBiH, te Plan i program rada i Plan prihoda i rashoda, s Planom javnih nabavki Agencije za nadzor osiguranja FBiH za 2021. godinu.

(RTV7/Vijesti)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*