U jeku pandemije BiH je dobila tri nova kina

Koronavirus zatvorio je vrata kina sala širom svijeta pa i BiH. Filmski radnici, producenti, reditelji okreću se internetu i pokreću masovno prikazivanje filmova na raznim društvenim platformama.

Biti zatvoren u kući primorao je mnoge da se okrenu kulturi i umjetnosti. Prvi izbor bili su filmovi i serije. Ova činjenica govori o tome da je film možda i najmanje gubitke pretrpio u pandemiji. Prema statistici, broj posjetitelja u godini manji je za 70 posto u odnosu na 2019. što su ogromni novčani gubici na box officeima. Kada govorimo o radu kina u BiH, prethodnu godinu ove institucije spas su našle u bh. filmovima. Jedan od njih svakako je i Kuda ideš, Aida? Jasmile Žbanić.

“On je ostvario najveći uspjeh u posljednjih 10 godina kada je upitanju bh. film. Imao je više od 11.000 gledatelja u kinima. Prihod na box officeima veći je od 70.000 maraka. Međutim, ti brojevi daju naslutiti šta bi taj film napravio da nije bilo pandemije”, kaže Andrijana Copf, portparolka SFF-a.

Direktor MOFF-a Slaven Knezović objašnjava kako su festivali i online platforme omogućili da se film i konzumenti bolje uvežu.

Ipak, online filmska industrija sve se više širi, sada su kina dostupna i u manjim mjestima koja ne posjeduju kinosale. Primjera radi, ovu situaciju su u potpunosti prihvatili filmski radnici u Srbiji pa su samo u 2020. godini producirali i snimili 51 seriju. Ako se i u BiH uzmu u razmatranje ove pozitivne mogućnosti, i bh. kinematografija mogla bi doživjeti barem mali procvat.

“Ja se nadam da ćemo i mi ovdje imati sluha za iste stvari i da ćemo dobiti podršku što se tiče produkcije i na taj način uposliti čitavu jednu mašineriju ljudi – umjetnika i uopće uposlenika na filmu”, ističe glumica Maja Salkić.

Online platformama film je postao dostupniji i pristupačniji, što je svakako dovelo do povećanja broja zainteresovane publike za sedmu umjetnost. Upravo zbog toga, u jeku pandemije, BiH je dobila tri nova kina, tako da je trenutno aktivno 17 kina sa 57 dvorana u 11 bh. gradova. Podaci su ovo koji govore o dodatnom osnaživanju bh. kinematografije i jačanju domaćeg filma.

federalna.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.