Upaljeno žuto upozorenje zbog niske temperature i poledice

Meteoalarm izdao je jutros žuto upozorenje za cijelu BiH zbog niske temperature zraka koja će se spuštati i do minus 16 stepeni Celzijusovih, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

Na području Foče i Višegrada temperatura zraka biće niža od minus pet, u mrazištima na visoravnima, te u kotlinskim predjelima od minus deset do čak minus 16 stepeni. Zbog niske temperature očekuje se poledica pri tlu, koja je potencijalno opasna meteorološka pojava.

U regiji Banjaluke temperatura zraka će biti niža od minus pet, u planinama na jugu i do minus deset stepeni, a očekuje se i poledica pri tlu.

Na području Prijedora minimalna temperatura biće oko minus pet stepeni i niže, a očekuje se i poledica pri tlu.

U regiji Tuzle, Sarajeva i Livna temperatura zraka spuštaće se od minus četiri do minus sedam stepeni.

Na području Trebinja, Mostara i Bihaća minimalna temperatura kretaće se između minus jedan i minus pet stepeni.

Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, sutra se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabim snijegom, a u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar u Bosni umjerene jačine, sjevernog smjera. U Hercegovini će puhati bura.

Jutarnja temperatura zraka između minus devet i minus tri, na krajnjem jugu zemlje do nula stepeni. Najviša dnevna temperatura između minus pet i nula, na jugu od tri do šest stepeni.

U nedjelju, 17. januara, u Bosni će biti oblačno sa slabim snijegom. U Hercegovini će sunčanije biti prijepodne, a naoblačenje se očekuje u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjerene jačine, sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između minus deset i minus pet, na krajnjem jugu od minus četiri do minus jedan. Najviša dnevna temperatura zraka između minus pet i minus jedan, na jugu zemlje do četiri stepena.

Neće doći do ozbiljnijih promjena vremena ni u ponedjeljak, 18. januara. U Bosni se prognozira pretežno oblačno vrijeme, lokalno povremeno može padati slab snijeg. U Hercegovini, pretežno sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine, sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini, umjereno jaka bura.

Jutarnja temperatura zraka između minus deset i minus pet, na krajnjem jugu zemlje od minus četiri do minus jedan. Najviša dnevna temperatura zraka između minus pet i minus jedan, na jugu zemlje od dva do pet stepeni.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*