Close up of doctor hand wearing blue disposable gloves and showing vaccine phial for coronavirus covid-19. Detail of hand with protective surgical gloves in lab holding vial dose vaccine for sars-coV-2 vaccine, prevention and immunization concept.

95 posto dosad proizvedenih vakcina raspoređeno u svega 10 zemalja

Šef evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge izjavio je danas u Kopenhagenu da je 95 posto vakcina protiv koronavirusa koje su do sada proizvedene raspredeno u samo 10 zemalja.

Kluge je precizirao da je u pitanju 23,5 miliona doza vakcine i dodao da je za WHO najčešće razmatrana tema to što je za efikasno zaustavljanje virusa COVID-19 potrebno da se vakcina raspodjeljuje ravnopravno kako u zemljama s malim prihodima tako i u onim siromašnim.

“U globalnim naporima da zaustavimo epidemiju… ne možemo da zaboravimo ni jednu zemlju, ni jednu zajednicu”, dodao je on.

WHO i njeni parteri u programu COVAX ulažu “značajne napore da svaka zemlja dobije vakcinu”, kaže zvaničnik SZO-a i dodaje da sve mjere u borbi protiv pandemije moraju da se zasnivaju na osnovnim humanističkim vrijednostima – solidarnosti, jednakosti i socijalnoj pravdi.

“To je jedino rješenje za ovu vanrednu situaciju jer niko neće biti siguran dok to ne budu svi”, zaključio je Kluge.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*