Agencija za lijekove smiruje građane: Paracetamole slobodno možete koristiti

Među stanovništvom u BiH zavladala je svojevrsna panika nakon što je objavljeno da je određenim lijekovima privremeno ukinuta dozvola za stavljanje u promet u BiH, piše novinska agencija Patria.

Zabrana je izdata za ESCONTRAL direkt (desloratadin), raspadljiva tableta za usta, 30×5 mg, proizvođača Jadran Galenski laboratorij, Hrvatska, ESCITALOPRAM PharmaS (escitalopram), filmom oblozena tableta, 28×10 mg, proizvođača PharmaS d.o.o., Hrvatska i TRAMADOL/PARACETAMOL PharmaS (tramadol, paracetamol), filmom obložena tableta, (37.5 mg + 325 mg), 10 i 30 filmom obloženih tableta, proizvođača PharmaS d.o.o., Hrvatska.

Posebna panika je nastala zbog trećeg lijeka, a u apotekama smo saznali da ljudi sve manje kupuju Paracetamol. Međutim, kako nam je pojašnjeno u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva ne postoji razlog za zabrinutost među građanima BiH, obzirom da se radi o mjerama predostrožnosti, što znači da nije bilo prijava neželjenih dejstava, niti prijava neispravnosti za navedena tri lijeka, odnosno nije narušen kvalitet, bezbjednost i efikasnost predmetnih lijekova.

– Kako ne bi dolazilo do zabune među pacijentima, kada je u pitanju povlačenje lijeka TRAMADOL/PARACETAMOL PharmaS,  niti jedan paracetamol bilo kojeg proizvođača neće biti povučen, jer on nije obuhvaćen ovim mjerama.  Lijekove koji kao aktivnu supstancu sadrže paracetamol građani mogu podizati u apotekama bez bilo kakve bojazni. Ovdje se povlačenje odnosi samo na lijek koji sadrži kombinaciju tramadol i paracetamol i to samo od proizvođača PharmaS. Od drugih proizvođača, lijekove koji sadrže ovu kombinaciju pacijenti mogu slobodno podizati u apoteci – kažu iz Agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Agencija je donijela privremena rješenja o ukidanju, te naložila zastupnicima proizvođača ovih lijekova da preduzmu sve mjere povlačenja sa tržišta BiH. Ukidanje, a posljedično i povlačenje se odnosi samo za ova tri lijeka, navedenih proizvođača iz Hrvatske.

– Pacijenti koji su koristili navedena tri lijeka nemaju razloga za zabrinutost, obzirom da se na tržištu nalazi veliki broj paralela, tj.istih lijekova od drugih proizvođača, što konkretno znači da nema niti u jednom slučaju razloga za bojazan po pitanju snabdjevenosti tržišta lijekovima koji sadrže ove aktivne supstance – dodali su iz Agencije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.