Nizozemska vlada podnijela ostavku nakon skandala u vezi s dječijim doplatkom

Vlada nizozemskog premijera Marka Ruttea podnijela je danas kolektivnu ostavku zbog sporne odluke u vezi s upravljanjem subvencijama za djecu u kojoj je hiljade porodica lažno optuženo za prevaru te im je traženo da vrate novac. Rutte je o ostavci obavijestio i nizozemskog kralja Willem-Alexandera te je nakon toga održao i press konferenciju na kojoj je iznio više detalja o samoj ostavci koja dolazi u nezgodnom trenutku za Nizozemsku s obzirom na to da država ponovno ulazi u određeni vid lockdowna zbog koronavirusa.

Nova vlada Nizozemske bit će formirana nakon parlamentarnih izbora koji su već određeni za 17. mart 2021. godine.

Odluka o kolektivnoj ostavci uslijedila je nakon višemjesečne istrage gdje je otkriveno kako su članovi porezne uprave uz nadzor članova vlade lažno optužili za prevaru više hiljada porodica zbog navodnih malverzacija u vezi s isplatom dječijeg doplatka. Sam slučaj prikupljanja novca od porodica na ovakav način trajao je prema izvještajima istražnih organa od 2012. godine.

Izvještaj je pokazao da je vlast prisilila više od 10.000 porodica na otplatu desetine hiljada eura subvencija što je neke porodice dovelo do bankrota, a mnogi su zbog optužbi ostali i bez posla. Porezna uprava je od jedne nizozemske porodice, zbog navodnih neregularnosti u vezi sa subvencijama, tražila naknadu od 48.000 eura.

Također, prema izvještaju, većina porodica koje su optužene za prevaru su migrantskog porijekla te su se nakon optužbi suočile s brojnim uvredama na osnovu nacionalne pripadnosti. Orlando Kadir, advokat koji je zastupao oko 600 porodica, rekao je kako je tim ljudima stavljena meta na čelo.

“Birokratski sistem Nizozemske lažno je optužio ljude samo zbog njihovih imena, etničke pripadnosti i dvojnih državljanstava”, rekao je Kadir.

Ovo nije prvi slučaj da vlada Nizozemske podnosi ostavku kao znak kolektivne odgovornosti. Vlada je također 2002. godine podnijela kolektivnu ostavku nakon što su brojni izvještaji pokazali kako Nizozemska nije učinila dovoljno da spriječi genocid koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*