Kako je pandemija pogodovala razvoju turizma u Tuzlanskom kantonu

Pandemija i zatvorenost evropskih zemalja prema turistima iz Bosne i Hercegovine pogodovali su razvoju domaćeg turizma u Tuzlanskom kantonu. Tamošnje planine, izletišta i komplekse ove zimske sezone posjećuju gosti iz svih dijelova naše zemlje.

Turistički radnici u Tuzlanskom kantonu pandemiju su prepoznali kao šansu za razvoj domaćeg turizma, zbog čega su u proteklim mjesecima radili na kreiranju ponuda kojima će privući domaće goste u zimskom periodu.

Da su u tome uspjeli, pokazuje sve veći broj onih koji posjećuju planine, izletišta te kulturno-historijske i sportske komplekse kojima je bogata tuzlanska regija.

“U ovu zimsku turističku sezonu smo ušli pogođeni pandemijom, ali turistički djelatnici na području cijelog kantona, uz lokalne institucije, potrudili su se ublažiti negativne posljedice. To smo, između ostalog imali na području Tuzle, Lukavca i Banovića, gdje su osmišljavanjem novih turističkih proizvoda, odnosno sadržaja, nastojali privući posjetitelje, svakako uz pridržavanje epidemioloških mjera”, kaže za Klix.ba Miralem Mešković, voditelj turističkog ureda Turističke zajednice TK.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno postoji samo jedan ski lift i to na Karauli nadomak Kladnja. Formiran je olimpijske 1984. godine, a u kantonalnoj turističkoj zajednici navode da su u proteklom periodu posjetitelji pokazivali zainteresiranost za ovim kompleksom u kojem zbog nedostatka snježnog pokrivača nije bilo moguće skijanje, ali je svakako pružao priliku za uživanje na čistom zraku.

“Za razliku od ranijeg perioda kada nam je nedostajao snijeg, posljednjih nekoliko dana dobijamo nadu da ćemo imati i u tom smislu ostvaren značajan broj skijaških dana. Nadamo se da će nam pored gostiju iz grada i kantona dolaziti i gosti iz ostalih dijelova naše zemlje”, ističe Mešković.

Hotelski kapaciteti koji se nalaze u neposrednoj blizini izletišta i planinskih predjela u Tuzlanskom kantonu od početka zimske sezone do danas imali su goste iz svih dijelova naše zemlje koji su svoje godišnje odmore željeli provesti prije svega u prirodi i na svježem zraku.

“Možemo se pohvaliti da smo uspjeli animirati dosad neiskorištene kapacitete kao što su planinarski domovi, lovačke kuće i slično, tako da su naša Majevica i Konjuh ispunjeni gostima koji uživaju u planinama Tuzlanskog kantona”, dodaje Mešković.

Razlog za znatno veću posjećenost planina tuzlanske regije, ali i okolnih izletišta te kulturno-historijskih i sportskih kompleksa, u Turističkoj zajednici TK vide u činjenici da su se evropske zimske destinacije ove sezone zatvorile za strane turiste zbog pandemije i higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi.

“Mi smo, neskromno rečeno, pandemiju prepoznali kao priliku za razvoj i unapređenje domaćeg turizma. Ove godine ne možemo reći da imamo jedno šarenilo organiziranih posjeta stranih turista, ali u svakom slučaju možemo biti zadovoljni jer nam dolaze domaći gosti”, nastavlja Mešković.

Pored spomenutih lokaliteta, postoje i brojni drugi vrijedni turistički dragulji koji zaslužuju istu pažnju, a nalaze se u ruralnim područjima kojima posjetitelji već uveliko pohode.

Iz Kantonalne turističke zajednice gostima preporučuju prije svega neprevaziđenu planinu Konjuh, ali i područje Muške vode na kojem se nalazi sportsko-rekreacioni centar čija je adaptacija u završnoj fazi.

Zimsku idilu nudi i kompleks Zlača nadomak Banovića, sportsko-rekreacioni kompleks Orion kod Srebrenika kojeg krasi i stari grad, odnosno utvrda, ali i planina Majevica sa planinarskim domovima koji su svoju ponudu posebno obogatili u aktuelnoj zimskoj turističkoj sezoni.

Bilo koji od danas turističkih lokaliteta da posjetite u Tuzlanskom kantonu naići ćete i na odličnu gastronomsku ponudu u brojnim ugostiteljskim objektima, a prednost je i u cijenama smještaja, hrane i pića.

Gosti koji se odluče nekoliko dana provesti u Tuzlanskom kantonu spavanje će u prosjeku platiti između 20 i 100 konvertibilnih maraka, u zavisnosti da li je riječ o sobama u privatnim objektima, sportsko-rekreacionim kompleksima ili hotelima.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*