Mnoge evropske zemlje uvode drastične mjere, lockdown i policijski sat

Sve više europskih zemalja, u strahu od širenja novog soja koronavirusa i dolaska trećeg vala epidemije, uvodi sve strože mjere, policijski sat i lockdown. Među njima su Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Portugal…

U Francuskoj policijski sat

Policijski sat u Francuskoj stupio je na snagu jučer u 18 sati, čime se želi suzbiti širenje koronavirusa. Sve trgovine do tada moraju zatvoriti vrata, a za nepoštivanje zabrane kretanja moguće su novčane kazne i kazna zatvora, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Policijski sat na snazi je do 6 sati ujutro. Ljudi smiju napustiti dom samo radi odlaska na posao i zbog hitnih obiteljskih razloga. Mjera će na snazi ostati najmanje 15 dana. Pojedine regije u zemlji već su uvele tu mjeru.

Francuska je do sada prijavila gotovo 70.000 umrlih od covida-19 uz gotovo tri milijuna zaraženih.

Austrija produljila lockdown

Austrijska vlada donijela je jučer kasno navečer odluku da se lockdown produlji do 7. veljače u sklopu mjera protiv širenja koronavirusa.

Zatvaranje, koje je trebalo trajati do 24. siječnja, bit će produženo do 7. veljače, što je, kako javlja agencija APA, rezultat razgovora vlade u Beču i pokrajina.

Od 8. veljače uslijedit će postepeno otvaranje, dok će ugostitelji, hoteli i organizatori različitih priredbi morati pričekati do kraja veljače na takve mjere.

Od 8. veljače, ako to bude dopustila epidemiološka situacija, otvorit će se ponovo i sve trgovine, uslužne djelatnosti i muzeji, ali pod pooštrenim uvjetima, kao što su obaveza nošenja maski FFP2 razine zaštite i držanje distance koja će biti povećana s metar na dva metra. I nastava u školama će početi od 8. veljače, a učenici će do tada ostati na učenju na daljinu.

London produljio izvanredno stanje zbog novog soja

London je prošli tjedan proglasio veliku nepogodu zbog rizika gradskih bolnica od pretrpanosti, što je, kako kažu gradske vlasti, posljedica vrlo prenosivog soja koronavirusa koji se oteo kontroli diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanija ima službeno petu najveću stopu smrtnosti od covida-19 u svijetu, s više od 78.000 umrlih, dok je premijer Boris Johnson zaustavio ekonomiju te potaknuo žurniju proizvodnju cjepiva od susjednih zemalja kako bi spriječio širenje pandemije.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan, iz opozicijske Laburističke stranke, rekao je da će u glavnom gradu bolničkih kreveta nestati unutar nekoliko sljedećih tjedana jer se virus širio “izvan kontrole”.

“Proglašavamo veliku nepogodu jer je prijetnja koju ovaj virus predstavlja našem gradu dosegla kritičnu točku.”

Naziv “velika nepogoda” obično je rezerviran za napade ili ozbiljne nesreće, posebice one koje uzrokuju “ozbiljnu štetu, remećenje ili rizik ljudskom životu i dobrobiti, ključnim službama, okolišu ili nacionalnoj sigurnosti”.

U Mađarskoj potvrđen novi soj, mjere produljene

Mađarska je objavila da je detektirala novu, zarazniju varijantu koronavirusa.

Mađarska vlada prošli je tjedan produljila djelomično zatvaranje, uvedeno početkom studenoga, do početka idućeg mjeseca ne bi li suzbila širenje koronavirusa, a započela je i cijepljenje stanovništva, no ono sporo napreduje.

Sve srednje škole zatvorene su od 11. studenoga kao i hoteli i restorani, osim za dostavu, uveden je policijski sat koji stupa na snagu u 20 sati i zabranjena su sva okupljanja.

“Moje kolege identificirale su britansku varijantu virusa koja je već pronađena u susjednim zemljama, u uzorcima troje pacijenata”, kazala je glavna mađarska zdravstvena dužnosnica Cecilia Muller. “Bilo je jasno da ni Mađarska neće moći izbjeći taj soj.”

Unatoč padu broja zaraženih i hospitaliziranih u zadnje vrijeme, Muller je kazala da ne može preporučiti ublažavanje restrikcija.

Merkel želi stroži lockdown zbog mutiranog soja korone

U Njemačkoj je jučer zabilježen rekordan broj umrlih od koronavirusa na dnevnoj razini, unatoč oštrim mjerama kojima se želi obuzdati pandemija i smanjiti pritisak na bolnički sustav.

Njemačka se još od studenoga nalazi u nekoj vrsti lockdowna koji je isprva trebao trajati samo četiri tjedna i definitivno završiti prije božićnih praznika. U zemlji su u međuvremenu zatvorene škole, trgovine koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani te sadržaji za zabavu i kulturu, uz mjere koje su od uvođenja početkom studenoga postupno pojačavane.

Mjere koje također predviđaju da jedno domaćinstvo može posjetiti samo jedna osoba izvan tog kruga trebale bi ostati na snazi najmanje do kraja siječnja.

No ovaj djelomični lockdown nije ispunio očekivanja političara koji su ga uveli, a to su kancelarka Angela Merkel i pokrajinski premijeri, te je donekle počeo smanjivati broj zaraženih, ali nedovoljno da se to smatra uspjehom. Merkel je čak spomenula, kako je prenio dnevnik Bild, da bi lockdown trebao ostati na snazi sve do travnja.

Savezna i pokrajinske vlade ponovno će raspravljati o mjerama za borbu protiv pandemije korone sljedeći utorak.

“Broj novih infekcija još je uvijek previsok”, istaknuo je vladin glasnogovornik Steffen Seibert.

Također postoji rizik od nove mutacije virusa.  “Virus se može zaustaviti jedino dodatnim naporima”, istaknula je kancelarka Merkel.

I direktor državnog epidemiološkog instituta Robert Koch Lothar Wieler ponovno je apelirao na poslodavce da svojim zaposlenima omoguće rad od kuće gdje god je to moguće. On je zatražio i temeljitije testiranje u osjetljivim područjima poput domova za starije.

Nije jasno u ovom trenutku koje bi konkretno bile te strože mjere. U medije je pušten probni balon da bi se mogao obustaviti međugradski promet, no to je ubrzo demantirano iz Ureda kancelarke.

Italija produljuje izvanredno stanje do kraja travnja

Italija produljuje izvanredno stanje uvedeno zbog epidemije koronavirusa do kraja travnja jer još uvijek nema znakova posustajanja širenja zaraze, rekao je u srijedu ministar zdravstva Roberto Speranza.

“Prošli tjedan se stanje s epidemijom općenito pogoršalo, ponovo smo u fazi širenja zaraze. Zbog pokazatelja pogoršanja situacije, vlada smatra da je primjereno izvanredno stanje produljiti do 30. travnja”, rekao je ministar.

Od izbijanja zaraze u veljači 2020. u Italiji je od covida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus, do sada umrlo 79.819 ljudi. To je drugi najveći broj umrlih od covida-19 u Europi i šesti u svijetu.

U Danskoj sve više slučajeva novog soja

Danska je do danas otkrila 256 slučajeva novog soja koronavirusa. I ta zemlja produžuje mjere.

Broj osoba kojima će biti dopušteno okupljanje ograničit će se na pet te će se preporučiti otkazivanje privatnih sastanaka kako bi zaustavila širenje koronavirusa.  

“Pogodio nas je novi i uznemirujući razvoj pandemije – britanska mutacija koronavirusa, koja je prilično zarazan soj”, rekla je premijerka Mette Frederiksen.

Vlada je pozvala ljude da se ne sastaju s više od pet osoba izvan svoga kućanstva te da, kad je god to moguće, rade od kuće, rekla je.

Ljudima se također savjetuje da drže distancu od dva metra jedni od drugih kad su u kupovini.

Novi lockdown u Portugalu

Jučer je na snagu stupio novi lockdown u Portugalu.

“Nalazimo se u najopasnijem trenutku pandemije. Pravilo je jednostavno: svi bismo trebali ostati kod kuće”, rekao je Costa danas novinarima.

Vlasti će ublažiti ograničenje kretanja na dan predsjedničkih izbora 24. siječnja kako bi birači mogli izaći na birališta, piše Reuters.

Zatvorene su sve neesencijalne tvrtke, uključujući frizerske salone. Restorani će također biti zatvoreni, ali će moći dostavljati. Supermarketi, ljekarne, pekare, benzinske crpke i banke ostat će otvoreni. Škole ostaju otvorene.

Kako bi se osiguralo poštivanje novih mjera, vlasti će udvostručiti kazne za njihovo kršenje. Prema portugalskom zakonu, mjere bi se trebale razmatrati svakih 15 dana, ali je Costa danas rekao da će lockdown vjerojatno trajati mjesec dana.


(Vijesti.ba / Index)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*