Nastavak suđenja Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid

Na suđenju Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, vještakinja odbrane osporavala je nalaz vještaka Državnog tužilaštva o identifikaciji tijela osoba s područja Srebrenice.

Svetlana Radovanović, vještakinja demografske struke, koja je svoj nalaz i mišljenje sačinila na osnovu nalaza vještaka sudske medicine Rifata Kešetovića, koji je svjedočio u korist optužbe, zaključila je na osnovu pregledane dokumentacije da se, od ukupnog broja identifikovanih, 26 tijela povezuje s Pilicom.

-Ukupno je identifikovano 1.606 tijela… Od 185 tijela čiji ostaci su pronađeni u dvije ili više grobnica, 26 tijela se povezuje s Pilicom – istakla je Radovanović.

Vještakinja je dodala kako su više od polovine od ukupnog broja identifikovanih bili vojnici.

-Metodom uporedbe spiska o broju ekshumiranih i identifikovanih lica s područja Srebrenice sa spiskom pripadnika Armije BiH nastradalih od 1992. do 1995. godine, zaključila sam da su od 1.606 identifikovanih njih 842 bili vojnici – kazala je Radovanović.

Vještakinja je iznijela nalaz u korist odbrane Aleksandra Cvetkovića, koji je optužen da je, kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda, u julu 1995. učestvovao u ubistvima 900 srebreničkih Bošnjaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo (općina Zvornik).

Jedan od zaključaka vještakinje odnosio se na pitanje “revitalizacije bošnjačkog stanovništva” s područja Srebrenice.

-U odnosu na popis stanovništva iz 1991. godine, broj identifikovanih osoba koje su nastradale na području Pilice nije značajan za vitalni opstanak muslimanskog stanovništva istočne Bosne – rekla je Radovanović.

Tužilaštvo BiH prigovorilo je na sadržaj izvještaja i nalaz vještakinje.

Tužilac Dubravko Čampara je istakao kako nalaze koje je Radovanović u prethodnom periodu iznosila u određenim predmetima pred Sudom BiH i Tribunalom u Haagu, sudska vijeća nisu prihvatila.

Suđenje će se nastaviti saslušanjem tri svjedoka odbrane, na ročištu zakazanom za 10. februar, javio je BIRN-Justice Report.

(RTv7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*