London: Cijena nafte porasla iznad 48 dolara

Cijena nafte porasla je danas na londonskom tržištu iznad 48 USD, zbog slabijeg dolara koji je ojačao kupovnu moć imaoca ostalih valuta, a time i potražnju.

Barelom se u Londonu trgovalo po 22 centa višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 48,38 USD.

U Njujorku je cijena barela ostala skoro nepromijenjena i iznosila je 45,25 USD.

Euro je danas ojačao prema dolaru, uzdigavši se s najniže vrijednosti prema američkoj valuti u 11 godina, zabilježene dan ranije, pod uticajem očekivanja da će američka centralna banka na redovnom mjesečnom zasjedanju odložiti odluku o podizanju ključnih kamatnih stopa.

Slabiji dolar jača kupovnu moć imaoca ostalih valuta, a time i potražnju za robom čije su cijene iskazane u zelenoj novčanici, poput nafte, prenosi Hina.

Dodatnu podršku tržištima pružila je i izjava glavnog čelnika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), Abdulaha al-Badria da su cijene nafte možda dotakle dno i da bi mogle skočiti i do 200 USD za barel budu li ulaganja u nove porizvodne kapacitete preniska.

Michael Hewson iz CMC Marketsa smatra da će podrška slabijeg dolara i al-Badrievih izjava biti kratkog daha.

“U svakom slučaju, smatram da to neće promijeniti osnovnu dinamku smjera kretanja cijena nafte”, rekao je Hewson.

Neki analitičari, poput onih u švajcarskoj banci UBS, navode da bi oporavak cijena mogao potrajati i nekoliko godina.

“Prognoziramo da cijene u Londonu odnosno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) neće dostići 90 odnosno 85 USD za barel prije 2018. godine”, naveli su u bilješci klijentima.

OPEC je na internet stranicama objavio da je cijena barela korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 42,9 USD, što znači da je pala 79 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(RTV7/BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*