Nastava u drugom polugodištu u TK počinje 29. januara

Nastava u drugom polugodištu školske 2020/2021. godine u svim školama na području Tuzlanskog počinje 29. januara – potvrdio je Feni šef Odsjeka za obrazovanje i nauku u Ministarstvu obrazovanja i nauke TK Elmir Tukić.

Nastava će se izvoditi po preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva s ciljem suzbijanja zaraze COVID-om 19, te u skladu sa Odlukama o organizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama, koje je izdalo Minstarstvo obrazovanja i nauke TK. U školama će se poštovati propisane higijensko-epidemiološke mjere. Po riječima Tukića, nastava u školama na području TK će biti organizirana u dvije grupe u odjeljenjima koja broje 16 i više učenika.

Kada je u pitanja organizacija nastave od 5. do 9. razreda osnovne škole i učenika srednje škole nastava će se organizirati sažimanjem nastavnih sadržaja putem intenzivne nastave, na način da se nastava tokom jedne sedmice organizuje za jednu grupu učenika, a tokom druge sedmice za drugu grupu učenika istog odjeljenja.

Za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, ukoliko je odjeljenje podijeljeno u grupe, nastava će se, pojasnio je Tukić, organizirati svakog radnog dana u trajanju od maksimalno 120 minuta, koristeći princip integrativnosti, korelacije i tematskog pLaniranja nastave.

Također, Tukić navodi da se konkursna procedura za prijem zaposlenika u osnovne i srednje škole na području tog kantona privodi kraju. -Mi očekujemo da ćemo izvršiti prijem zaposlenika do početka nastave, odnosno 29. januara 2021. godine, a škole će objaviti konačne rang liste kandidata 27. januara – naveo je.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*