Pfizer će u ovoj godini isporučiti samo 40 miliona doza vakcina u okviru globalnog programa COVAX

Pfizer će u 2021. godini isporučiti do 40 miliona doza svoje vakcine protiv koronavirusa u okviru globalnog programa COVAX koji ima za cilj obezbijediti vakcinama stanovništvo siromašnijih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. S obzirom da su za vakcinu Pfizer-BioNTech potrebne dvije doze u razmaku od nekoliko sedmica, program COVAX će obuhvatiti samo 20 miliona ljudi koji će se moći vakcinisati.

Kako je izvijestio šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, u februaru će započeti isporuka vakcina u zemlje učesnice programa. On je dodao da se očekuje kako će u okviru programa COVAX u prvom kvartalu ove godine biti isporučeno i 150 miliona doza vakcine koju su proizveli kompanija AstraZeneca i Univerzitet u Oxfordu.

Cilj programa COVAX je do kraja ove godine osigurati dvije milijarde doza vakcina zemljama učesnicama, što uključuje države s niskim i srednjim prihodima.

Tedros je rekao da će COVAX također omogućiti drugim razvijenijim državama koje imaju zalihe Pfizerove vakcine da ih doniraju siromašnijim zemljama. Šef WHO-a kritikovao je bogate države koje su potpisale rane sporazume s proizvođačima vakcina u skladu s kojima su njima isporučene prve doze, što je mnoge siromašnije zemlje ostavilo bez vakcina.

“Ovo nije samo značajno za COVAX, već je to veliki korak za ravnopravan pristup vakcinama i važan dio globalnih napora da se pobijedi ova pandemija. Sigurni ćemo biti bilo gdje na svijetu samo ako budemo mogli biti sigurni svuda”, rekao je dr. Seth Berkley, izvršni direktor Globalne alijanse za vakcine (Gavi) koja vodi program COVAX.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla dodao je tokom brifinga za novinare da će kompanija pružiti doze vakcine i siromašnijim zemljama, ali i pomoći u njihovoj isporuci s obzirom da zahtijevaju skladištenje na izuzetno niskim temperaturama.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*