Novalić: Turski investitori grade dvije fabrike u BiH, posao za 200 radnika

Ovih dana u posjeti BiH borave investitori iz Turske koji imaju namjeru ulagati u sektor namjenske industrije u Bosni i Hercegovini.

Već su održani sastanci u Živinicama i Konjicu. Turski investitori su sa načelnikom Živinica Samirom Kamenjakovićem razgovarali o projektu koji bi se realizirao u poslovnoj zoni grada. Prema riječima načelnika projekt je vrijedan 70 miliona maraka, a zaposlenje će pronaći oko 100 ljudi, domaćih kadrova iz oblasti industrije i hemije.

Dolazak investicije rezultat je posjete premijera FBiH Fadila Novalića, koji je prilikom zadnjeg boravka u Turskoj imao konstruktivan sastanak sa predstavnicima kompanije iz ove zemlje, što će izvjesno je rezultirati i implementacijom ovog značajnog projekta.

Novalić kaže da se dogovaraju lokacije za dvije fabrike.

– Meni je jako drago da je kompanija Ateşçi prepoznala Bosnu i Hercegovinu kao interesantnu za investiranje. Mi smo sa tom kompanijom obavili više sastanaka i ovih dana su održani tehnički sastanci. Dogovaramo se o lokacijama dvije fabrike. Nastojati ćemo da pomognemo investitorima da prođu kroz svu proceduru izdavanja raznih dozvola- naglašava premijer Novalić.

Kaže da bi ove dvije fabrike na samom početku njihovog rada zaposlile nešto više od 200 radnika, a naravno rastom kompanije i ovaj broj radnika bi se povećavao.

– U narednim mjesecima ćemo imati posjete investitora nadam se da ću i tada imati dobrih vijesti kao što su ove sa kompanijom Ateşçi – najavio je premijer Novalić.

Predstavnici firme “Ateşçi” , koja je jedna od vodećih kompanija koje se bave proizvodnjom mašina za namjensku industriju u svijetu i predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine posjetili su jučer i Općinu  Konjic, gdje su se sastali sa općinskim načelnikom Osmanom Ćatićem  i predstavnicima Privrednog društva Igman Konjic.

Cilj posjete bio  je  uspostavljanje saradnje sa Općinom Konjic i privrednim preduzećima iz Konjica.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*