Danas probijanje tunela „Karaula“

Na cesti M-18, Šićki Brod-Sarajevo, dionica Kladanj-Podpaklenik, danas će svečano probijen tunel „Karaula“.

Ugovor za građevinske radove na projektu „Tunel Karaula” potpisan je u Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH u Sarajevu sredinom aprila 2014. godine, a radovi su počeli 5. juna prošle godine. Kako nam je nedavno kazao resorni federalni ministar Enver Bijedić, izgradnjom tunela „Karaula“, mostova i trase na cesti M-18, skraćuje se postojeća dionica za nekoliko kilometara, a najviša tačka prijevoja spušta se za sto metara.

„U vremesnkom slučaju ovo skraćenje će biti izražinije i to je oko 15 do 20 minuta. Ova dionica će približiti još dva mala grada Kladanj i Olovo, i oni će ovu trasu prelaziti za desetak minuta, što je jako bitno za ove dvije sredine. Naravno i mi iz Tuzle ćemo se ovim približiti glavnom gradu BiH, i sve aktivnosti koje su potrebene da Tuzlaci i stanovnici kantona obavljaju u Sarajevu biti ubrzane“, kazao nam je Bijedić.

Dužina projektovanog tunela na Karauli je 913 metra, izvodač radova je Strabag AG, a podizvođač Entea. Vrijednost ugovora je oko 24 miliona KM, dok bi radovi trebali biti završeni do kraja ove godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*