Antony Blinken je i zvanično novi američki državni sekretar

Američki Senat potvrdio je danas Antonyja Blinkena za novog državnog sekretara na prijedlog predsjednika Joea Bidena. Zakonodavci, uključujući i neke republikance, rekli su da žele što prije uspostaviti tim za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena. Direktorica Nacionalne sigurnosne službe Avril Haines i ministar obrane Lloyd Austin već su potvrđeni.

Blinken je pri glasanju dobio veliku podršku, pa je rezultat glasio 78:22 za potvrdu imenovanja. On će tokom dana položiti i zakletvu.

Senator iz New Jerseyja, a uskoro i predsjedavajući Odbora za vanjske odnose, Bob Menendez rekao je uoči glasanja: “Svijet je trenutno u plamenu, s pritiskom na krize u svim regijama i hemisferi.”

Kako su pisali američki mediji nakon kandidature, Biden je odlučio na poziciju državnog sekretara imenovati Blinkena, dugogodišnjeg saradnika u administraciji kada je u pitanju američka vanjska politika.

Antony Blinken je javnosti u Bosni i Hercegovini dobro poznato ime s obzirom na to da je karijeru u State Departmentu započeo još u vrijeme administracije Billa Clintona.

Upravo u tom periodu, prvi veliki zadatak kada je u pitanju američka vanjska politika Blinken je imao u vrijeme rata u našoj zemlji. Rat u BiH, kao početak karijere, značajno je utjecao na njegove stavove povodom mnogih pitanja.

Blinken je tokom predsjedničke kampanje Joea Bidena, u februaru ove godine, posjetio i bosansko-američku zajednicu te izrazio ogromnu zahvalnost zbog podrške kandidatu Demokrata u utrci za predsjednika SAD-a.

Biden od Blinkena prije svega očekuje da popravi određene odnose kada je u pitanju američka vanjska politika, a koji su za vrijeme Donalda Trumpa značajno narušeni.

Naravno, Blinken će morati raditi i na tome da američkoj vanjskoj politici vrati ugled naročito kada je u pitanju tržišna “utakmica” s Kinom, te situacija na Bliskom Istoku.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*