Sjećanje na Srđana Aleksića, “običnog momka koji je umro vršeći ljudsku dužnost”

Danas se navršava 28 godina od smrti Srđana Aleksića, čovjeka, heroja koji je dao svoj život spašavajući tuđi. Ili, kako je njegov otac Rade napisao u čitulji “vršeći svoju ljudsku dužnost”. Srđan je 21. januara 1993. godine na trebinjskoj pijaci pritekao u pomoć Alenu Glavoviću, Bošnjaku kojeg su tukli pripadnici Vojske Republike Srpske. Hrabri Aleksić je spasio sugrađanina, ali je zbog toga brutalno pretučen, a od zadobijenih povreda je preminuo 27. januara.

Jedan od napadača poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na dvadeset i osam mjeseci zatvora. Srđan je posthumno odlikovan brojnim priznanjima u gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije, a počast mu je odata i tako što su neke ulice nazvane po njemu.

Iako je Srđan sve ove godine sinonim za ljudskost i hrabrost, njegov otac je mnogo puta istakao da je on bio samo običan momak koji je u turobnom ratu odbranio čovjeka i zauvijek ostavio pečat u svom gradu, ali i cijeloj državi.

“Vi često kažete heroj Srđo, nemojte, jer je Srđo bio običan momak. Srđo je svojim životom ovom gradu ostavio fin pečat. Jednog mladića koji živi blagorodno, koji živi drugarski, pomalo boemski, koji je bio omiljen u svakom društvu i to je najvrednije što je Srđan ostavio ovome gradu”, kazao je Rade.

Srđan je rođen 1966. godine u Trebinju. Bio je strastveni glumac amater i velika plivačka nada bivše Jugoslavije. Alen Glavović je u kontaktu sa Srđanovim ocem i prilikom svakog dolaska u BiH posjećuje Srđanov grob.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*