WHO: Rak dojke pretekao rak pluća kao najčešći na globalnom nivou

Rak dojke pretekao je rak pluća kao najčešći oblik bolesti na globalnom nivou, rekao je u utorak stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), javlja Anadolu Agency (AA).

“Teret karcinoma je značajan i povećava se. U 2020. godini broj ljudi kojima je dijagnosticiran rak na globalnom nivou dosegao je 19,3 miliona, a broj umrlih povećao se na 10 miliona”, rekao je u utorak novinarima dr. Andre Ilbawi, tehnički službenik u WHO-ovoj jedinici za kontrolu raka, uoči Svjetskog dana borbe protiv raka.

“Najveći i najizgledniji pokretač povećanog broja slučajeva na globalnom nivou je širenje stanovništva, produženje životnog vijeka i liječenje drugih konkurentskih bolesti”, poručio je Ilbawi.

S povećanjem očekivanog životnog vijeka, povećava se i rizik od raka, naveo je Ilbawi.

On je također napomenuo da je jednogodišnja pandemija COVID-19 poremetila liječenje raka i drugih bolesti.

Rekao je da su ankete pokazale da je 50 posto vlada u svijetu imalo djelomično ili u potpunosti poremećene usluge u liječenju raka zbog pandemije.

“Kašnjenja u dijagnozi su česta. Prekidi u terapiji ili napuštanju značajno su se povećali”, dodao je Ilbawi, naglašavajući da bi to vjerojatno moglo uticati na ukupan broj smrtnih slučajeva od raka u narednim godinama.

Ilbawi je rekao da podaci pokazuju da prvi put karcinom dojke, koji predstavlja 11,7 posto slučajeva raka, danas predstavlja najčešći oblik bolesti na globalnom niovu, a slijedi ga rak pluća (11,4 posto), koji je u historiji bio vodeći uzrok bolesti.

(RTV7/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*