Ravnopravna raspodjela kao međukantonalna inicijativa

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru bio je domaćin međukantonalne tribine o ravnopravnosti građana Federacije BiH u raspodjeli javnih prihoda. Organizatori tribine su bili mostarska građanska udruga Vrisak i potpisnici Tuzlanske inicijative.

Osuda diskriminacije većine građana FBiH od danas i zvanično nije više samo tuzlanska, te postaje inicijativa svih kantona protiv diskriminacije u pripadnosti javnih prihoda.

Prisutnim su prezentirani rezultati istraživanja vođenih u Mostaru i Tuzli. Posebno je apostrofirana građanska dimenzija inicijative uz zahtjev da se ista ne politizira po bilo kakvim stranačkim, nacionalnim, religijskim, regionalnim ili drugim matricama.

Ujedinjeni oko pitanja koja podjednako i na isti način diskriminiraju pripadnike svih društvenih kolektiviteta u FBiH, organizatori su zaključili da se sustavno ekonomski diskriminira većina kantona i građana FBiH i ponovili zahtjev za ukidanjem diskriminirajućih koeficijenata po kojim su građani dva kantona dvostruko vrijedniji od ostalih građana FBiH.

Najavljeno je naredno okupljanje u Tuzli, kao i promocija inicijative prema ostalim kantonima. Učesnici su iznijeli podatke koji dokazuju posljedice ekonomske neravnopravnosti, kao i stav da bi rješavanje ovog krupnog i nespornog problema potencijalno relaksiralo odnose u našem društvu i potaklo rješavanje drugih teških pitanja u interesu građana.

U ime Tuzlanske inicijative govorili su profesori Zlatan Begić i Edin Delić, a stavove Udruge Vrisak prezentirao je Vedran Arapović.

(RTV7/Tuzlanska inicijativa)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*