Treba li ujutro prati zube prije ili poslije kafe?

Kafa ostavlja mrlje na zubima i njene kiseline mogu nagrizati zubnu caklinu. Za suzbijanje ovih štetnih posljedica pijenja kave vrlo je važno pranje zuba, no stomatolozi upozoravaju na redoslijed kojim što trebamo činiti.

Pranje zuba prije pijenja kave uklanja naslage s njih i time otežava prijanjanje mrlja, piše HuffPost i upozorava da uobičajena praksa pranja zubi nakon ispijanja kave može samo pogoršati stvari.

Budući da je kava kisela, pranje zubi neposredno nakon pijenja kave može oslabiti caklinu, vanjski sloj zuba koji ga štiti od fizičkih i kemijskih oštećenja.

Želite li dobro svojim zubima, prije jutarnje kafe prvo operite zube, a kad ste je popili, kiselost u ustima neutralizirajte ispiranjem vodicom, piše tportal.

Četkanje zubi u kiselom okruženju opasno je jer je kemijski abrazivno, odnosno brže će se razgrađivati caklina i povećati osjetljivost zuba. Ako zube ovim redoslijedom perete samo povremeno, nema razloga za paniku jer je riječ o mikroabraziji, ali radite li to učestalo, prebrzo trošite caklinu na svojim zubima.

Želite li zube iz nekog razloga ipak prati nakon pijenja kafe, stomatolozi savjetuju da se strpite barem pola sata prije četkanja. Za to vrijeme slina će neutralizirati pH u vašim ustima i učiniti ‘kemijsko’ okruženje ponovno pogodnim za četkanje.

Pomoći će i žvakanje žvakaće gume bez šećera, što stimulira lučenje prirodne zaštite – sline. Ona u kiselom okruženju djeluje kao tampon, a odlučite li se za žvakaću gumu, birajte one s ksilitolom, niskokaloričnom zamjenom za šećer koja sprječava rast bakterija.

Čekate li ipak onih pola sata da operete zube, privremeno okus kafe možete isprati energičnim pranjem običnom vodom.

Također, zube za to vrijeme možete očistiti zubnim koncem, a osim što će ukloniti naslage i hranu zaglavljenu između zubi, u usta će unijeti dah svježine.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.